Zo zahraničia

Rusi zobrali obchody ÚTOKOM: Snažia sa uchytiť posledné kúsky KONČIACICH značiek

Z ruského trhu sa pre sankcie sťahujú ďalšie západné spoločnosti. Obyvatelia neváhajú a v dlhých radoch stoja aj niekoľko hodín.

Ilustračný obrázok k článku Rusi zobrali obchody ÚTOKOM: Snažia sa uchytiť posledné kúsky KONČIACICH značiek
Zdroj: YouTube.com/The Independent

Rusi sa tento týždeň snažia uchytiť si posledné kúsky módneho tovaru a nábytku švédskych značiek H&M a IKEA, ktoré vypredávajú svoje zásoby v rámci odchodu z krajiny po invázii ruskej armády na Ukrajinu. TASR o to informuje na základe správy AP.

Švédsky odevný reťazec Hennes & Mauritz (H&M) aj nábytkársky gigant IKEA zastavili predaj v Rusku po začatí vojenskej operácie. Teraz sa snažia vyprázdniť sklady pred úplným ukončením prevádzky, keďže budúcnosť je podľa nich „nepredvídateľná“.

Veľmi ich to ranilo

Predaj IKEA prebieha iba online, zatiaľ čo do obchodu H&M v moskovskom nákupnom centre Aviapark stále prúdia zákazníci. Regály odevnej siete sú pritom stále dobre zásobené. Neďaleké obchody konkurenčných značiek Zara, Oysho, Bershka, Pull&Bear a Uniqlo sú zatvorené, zatiaľ čo New Yorker, Finn Flare, Marks & Spencer a Mango majú ešte tiež otvorené.

„Začnem sa obzerať po ruských značkách,“ povedala jedna z nakupujúcich v H&M, ktorá uviedla len svoje krstné meno Aňa, keď vyšla z obchodu. Ďalší zákazník Leonid povedal, že ho „veľmi ranilo“ rozhodnutie H&M zatvoriť obchody: „Dobrý obchod odchádza,“ vyhlásil.

Prídu o prácu

Obe škandinávske spoločnosti prepúšťajú zamestnancov v rámci zatvárania prevádzok v Rusku. H&M odhaduje, že sa to dotkne 6-tisíc ľudí. Reťazec pracuje na detailoch ponuky pokračujúcej podpory zamestnancov v nasledujúcich mesiacoch.

IKEA už v júni informovala, že mnohí zamestnanci prídu o prácu a zaručila im šesťmesačnú mzdu, ako aj základné výhody. Tento týždeň uviedla, že má 15-tisíc pracovníkov v Rusku a Bielorusku, no nespresnila, koľko z nich bude prepustených.

Prečítajte si tiež

Odišli aj ďalší giganti

Mnohé západné spoločnosti sa zaviazali, že opustia Rusko po invázii, pričom ukončenie prevádzky a často predaj podielov ruským firmám odhadli na niekoľko mesiacov.

Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald’s už predala svojich 850 reštaurácií ruskému majiteľovi franšízy, ktorý ich znovu otvoril pod názvom Vkusno & točka (Chutne a bodka).

Britské energetické giganty Shell a BP zaknihovali miliardové odpisy v súvislosti s odchodom a stratou podielov v Rusku.

Niektoré západné spoločnosti však zostali v Rusku alebo fungujú len čiastočne. Francúzsky maloobchodný predajca domácich potrieb Leroy Merlin napríklad ponechal otvorených svojich 112 obchodov v krajine, zatiaľ čo PepsiCo, Nestlé a výrobca liekov Johnson & Johnson dodávajú iba základné produkty, ako sú lieky a dojčenská výživa, pričom zastavili predaj tzv. nepodstatných produktov.

Hľadajú nových vlastníkov

H&M odhaduje, že náklady na odchod z Ruska dosiahnu približne 2 miliardy švédskych korún (191,36 milióna eur), čo bude zahrnuté ako jednorazový náklad do ziskov za 3. štvrťrok.

IKEA v júni uviedla, že začne hľadať nových vlastníkov pre svoje štyri továrne v Rusku a zatvorí svoje nákupné a logistické centrá v Moskve a bieloruskom Minsku, ktorý je kľúčovým ruským spojencom.

Ruský prezident Vladimir Putin už roky presadzuje nahrádzanie západných produktov a služieb ruským tovarom a ponukou. Po zavedení sankcií proti Moskve a strate západného dovozu tak jeho výzvy nabrali tento rok „novú naliehavosť“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM