ELA Správy Zo Slovenska

Rodičia ostali NEMILO prekvapení: Na niektoré deti neprišli PRÍDAVKY. Kde sa stala chyba?

V týchto dňoch dostávajú rodičia prídavky na dieťa. Do redakcie sa nám ozvali viacerí, ktorým neprišla štandardná platba.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia ostali NEMILO prekvapení: Na niektoré deti neprišli PRÍDAVKY. Kde sa stala chyba?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Pani Zuzana je mama dvoch detí, 16 a 20 rokov. Dcéra je stredoškoláčka, syn vysokoškolák. Tento mesiac jej nedošla rovnaká výška rodičovských prídavkov, akú má mať. „V piatok 11. októbra mi cinklo namiesto 120 eur iba 60 eur. Zhodou okolností som sa počas telefonátu s kamarátkou dozvedela, že rovnako ani ona nedostala prídavky v bežnej sume. No a do tretice, aj ďalšia naša známa, rovnako ukrátená vo výške sumy, to telefonicky zisťovala na úradoch. Potvrdila nám, že vraj majú akýsi výpadok pri niektorých ročníkoch detí,“ povedala pre Dnes24 naša čitateľka.

Zisťovali sme, kde sa stala chyba a prečo niektorí rodičia dostali neúplné sumy prídavkov na dieťa. Ak patríte medzi nich, s reklamáciou sa neobracajte na Sociálnu poisťovňu. „Prídavky na dieťa nevypláca Sociálna poisťovňa, občania si to často mýlia,“ uviedol pre Dnes24 Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Rodičom žiakov stredných škôl vyplácajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny prídavok na dieťa na základe údajov z databázy Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR o pokračovaní v štúdiu.

Nuž a tu niekde sa stal problém. „V prípade niektorých detí poskytlo ministerstvo školstva neúplne informácie a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny preto nemohli rodičom vyplatiť prídavok v príslušnej výške,“ odpísali nám z Tlačového oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ústredie predpokladá, že v najbližších dňoch príde k náprave a dotknutým rodičom budú vyplatené prídavky v mimoriadnom výplatnom termíne. S otázkami sme sa obrátili aj na ministerstvo školstva, ktorá sa k otázke, kde sa stala chyba, zatiaľ nevyjadrilo.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM