Monika Hanigovská Magazín

RANNÁ KÁVA po prebudení ŠKODÍ zdraviu: Aj vás trápia TAKÉTO zdravotné problémy?

Zalievate si hneď ráno kávu? Mali by ste s tým prestať, riskujete zdravotné problémy.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ KÁVA po prebudení ŠKODÍ zdraviu: Aj vás trápia TAKÉTO zdravotné problémy?
Zdroj: pixabay.com

Bez kávy mnohí neurobia ráno ani krok. Kávičkári si ju často vychutnávajú ešte pred jedlom a tento zvyk si nevedia vynachváliť. Možno tiež patríte k tým, čo sa domnievajú, že ich prvá ranná šálka voňavého nápoja naštartuje do celého dňa.

Vedeli ste však, že ak chcete byť fit, máte ju piť až po raňajkách? Ak je prvým nápojom a zároveň aj akýmsi tekutým jedlom, je pravdepodobné, že si „namiešate“ hneď niekoľko zdravotných problémov. Alebo ich už máte?

Prečo a ako škodí?

Kofeínový hit spôsobuje veľké problémy črevám a hormónom. Informuje o tom britský denník Daily Mail, ktorý sa odvoláva na nutričnú špecialistku Oliviu Hedlundovú.

„Káva je kyslá a zároveň je na prázdny žalúdok ťažká. Telo sa okrem toho dostáva do stresovej reakcie, vystrelí vám kortizol a dostane sa do akéhosi boja… zároveň sa zahrávate so svojimi hormónmi,“ vysvetlila nutričná špecialistka.

Neobstojí ani argument, že si ju vychutnávate preto, aby ste sa rýchlo naštartovali. Je to kontraproduktívne: „Nepite kávu len preto, že sa chcete rýchlo prebrať. Telo sa prirodzene prebúdza s určitou hladinou kortizolu, ktorá ráno dosahuje svoj vrchol,“ upozorňuje lekár Karan Raj v programe BBC Morning Live.

Lekár odporúča siahať po nej neskôr, ideálne niekoľko hodín od prebudenia, keď sa z tela vyplaví určitá dávka tohto hormónu.

Toto si doprajte ešte predtým

Doprajte si najprv aspoň malé raňajky. „Predtým, ako si dáte kávu, zajedzte si niečo malé, urobte si z toho svoj cieľ. Sľubujem, že si všimnete rozdiel,“ povedala Hedlundová.

Pochutnajte si na mliečnych produktoch, ovocí, vajíčku či prípadne na želatínových cukríkoch.

Aj nutričná špecialistka si v minulosti dopriala rannú kávu, a teraz toho ľutuje. Akú mala skúsenosť? „Zvykla som ju piť na prázdny žalúdok… bolo to niekoľko hrnčekov kávy. Mala som vtedy pocit, že som na vrchole sveta, a potom prišlo hormonálne akné, a čudovala som sa, prečo je tomu tak!,“ vyznala sa úprimne.

Dobrou správou je, že svoj horúci nápoj si môžete dopriať ďalej. Postačí, ak posuniete čas svojej prvej kávičky.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM