Zo zahraničia

Putin označil inváziu za hrdinské nasadenie ruskej armády. Dav SKANDOVAL heslá o VÍŤAZSTVE

Za "hrdinské" nasadenie ruskej armády označil v piatok ruský prezident Vladimir Putin "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Putin označil inváziu za hrdinské nasadenie ruskej armády. Dav SKANDOVAL heslá o VÍŤAZSTVE
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Putin to vyhlásil na moskovskom štadióne Lužniki pred desaťtisícami svojich prívržencov. TASR správu prevzala od agentúr DPA a Reuters a spravodajskej stanice BBC.

Za Rusko!

V súvislosti s vojnou na susednej Ukrajine Putin v prejave ďalej vyhlásil: „Vieme, čo máme robiť ďalej… definitívne zrealizujeme všetky naše plány.“ Počas tohto prejavu bol živý prenos štátnej televízie bez uvedenia konkrétnych dôvodov nakrátko prerušený, uvádza BBC.

Davy prítomné na štadióne mávali ruskými vlajkami a transparentmi s písmenom „Z“, ktoré predstavuje symbol pre „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine, píše DPA.

Ľudia skandovali: „Za Rusko. Za víťazstvo.“ Nad javiskom, kde vystúpil Putin, bol umiestnený nápis „Za svet bez nacizmu“. Miestni predstavitelia odhadujú, že na štadióne sa zhromaždilo viac než 200.000 ľudí, tento počet však nebolo možné overiť.

8. výročie

Dôvodom Putinovho vystúpenia, ktoré sprevádzal aj hudobný koncert, bolo ôsme výročie anexie ukrajinského polostrova Krym, ku ktorému došlo 18. marca 2014.

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára, pripomína Reuters. Moskva to odôvodnila potrebou demilitarizácie Ukrajiny a odstránenia tamojších „nebezpečných nacionalistov“.

Prečítajte si aj:

Rusko: Oslavy 8. výročia anexie Krymu
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM