Aktualizované ELA Politika

Prvé VIDEO premiéra Roberta Fica od atentátu: Odpúšťam a varujem...

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by sa podľa jeho slov mohol vrátiť do práce na prelome júna a júla, ak všetko pôjde optimálne.

Ilustračný obrázok k článku Prvé VIDEO premiéra Roberta Fica od atentátu: Odpúšťam a varujem...
Zdroj: Facebook.com/Robert Fico

Odpúšťa mu

Uviedol to vo svojom 14-minútovom videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Neplánuje žiadne kroky voči mužovi, ktorý na neho strieľal a odpúšťa mu.

„15. mája sa ma v Handlovej, pre moje politické názory, pokúsil zavraždiť aktivista slovenskej opozície,“ začal v úvode premiér Fico.

Poďakoval sa a poukázal na kvalitnú prácu lekárov z banskobystrickej nemocnice, ako aj Nemocnice sv. Michala, kde je momentálne liečený ambulantne. „ Ak všetko pôjde optimálne, postupne by som sa do práve mohol vrátiť na prelome júna a júla,“ povedal Fico.

Ako dodal, chce si chrániť súkromie, preto iba stručne zhodnotil svoj zdravotný stav: „Útok mi spôsobil vážne poškodenie zdravia, opakované operácie, veľa bolesti a utrpenia. Bude malý zázrak, ak sa do práce vrátim o pár týždňov,“ uviedol Robert Fico.

O atentátnikovi

Motívy atentátnika premiér spája s opozíciou. Premiér sa vyjadril aj o osobe samotného Juraja Cintulu, ktorý naňho strieľal. „Je načase aby som urobil prvý krok a tým je odpustenie. Necítim žiadnu nenávisť voči neznámemu človeku, ktorý ma dostrieľal. Nebudem voči nemu vyvíjať žiadne aktívne právne kroky ani žiadať náhradu škody. Odpúšťam mu a nech si to, čo učinil a prečo tak učinil, vysporiada on sám vo svojej hlave,“ odkázal.

"Nakoniec je evidentné, že bol len poslom zla a politickej nenávisti, ktorú politicky neúspešná a frustrovaná opozícia rozvinula na Slovensku do nezvládnuteľných rozmerov,“ dodal.

Nnemá dôvod veriť, že išlo o útok osamelého pomätenca. Je podľa neho evidentné, že „bol len poslom zla a politickej nenávisti, ktorú politicky neúspešná a frustrovaná opozícia rozvinula na Slovensku do nezvládnuteľných rozmerov“.

Treba rešpektovať iný názor

Fico poznamenal, že už niekoľko mesiacov verejne komunikuje, že pravdepodobnosť atentátu na vládneho politika sa na Slovensku blíži k istote.

„Hovoril som to verejne v médiách a na tlačových konferenciách, povedal som to všetkým veľvyslancom krajín EÚ a NATO na Slovensku, tému som otváral aj na viacerých bilaterálnych stretnutiach s mojimi partnermi,“ skonštatoval.

Zdôraznil potrebu rešpektovať iný názor. Dotkol sa aj zahraničnej politiky. Poukázal, že jeho štvrtá vláda potvrdila politiku suverénnej a sebavedomej slovenskej zahraničnej politiky orientovanej na všetky štyri svetové strany. Opozícia podľa neho pokračovala v útokoch.

Odkaz opozícii

„Opozícia neprejavuje žiadny rešpekt k výsledkom demokratických parlamentných volieb, k autoritám. A treba dodať aj to, že vláda Smeru-SD nepristúpila po parlamentných voľbách v septembri 2023 k žiadnemu očakávanému revanšu za vyčíňanie opozície v rokoch 2020 až 2023, keď bola vo vláde,“ poznamenal premiér.

Fico verí, že bolesť, ktorou prechádza, poslúži niečomu dobrému.

„Ľudia mohli na vlastné oči vidieť, aká hrôza môže nastať, ak niekto nie je schopný demokraticky súťažiť a rešpektovať iný názor. Ani ja nie som žiadny politický anjel. Viem byť tvrdý. Ani vlády, ktoré vediem, neboli a nie sú dokonalé. Určite by sa mnohé veci dali robiť inak,“ pripustil. Práve ponuka robiť veci inak, lepšie a mať iné názory musí byť podľa neho elementárnym základom akejkoľvek zmysluplnej demokratickej súťaže.

„Ponukou nemôže byť oponenta bezdôvodne zatvoriť alebo zákerne zabiť. Nad týmto sa opozícia bude musieť zamyslieť. Ak zotrvá na svojom súčasnom nastavení, hrôza z 15. mája, ktorú ste všetci mali možnosť vidieť prakticky v priamom prenose, bude pokračovať a budú ďalšie obete. Nepochybujem o tom ani sekundu,“ uzavrel.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM