Aktualizované ELA Správy Rôzne

Požiare rušia ľuďom dovolenky: Kde v Európe je to NAJHORŠIE a hrozí viac ako +40 °C?

Európu čakajú na viacerých miestach najteplejšie dni v tomto roku. Teploty sa budú dostávať až nad hranicu +40 °C a mimoriadne teplé počasie sa nevyhne ani nášmu územiu.

Ilustračný obrázok k článku Požiare rušia ľuďom dovolenky: Kde v Európe je to NAJHORŠIE a hrozí viac ako +40 °C?
11
Galéria

Požiare vyháňajú z dovolenkových destinácií tisíce turistov. Situácia v Španielsku a Portugalsku sa stále zhoršuje. Požiar zažili aj Slováci v Chorvátsku či v Taliansku.

Požiare v Chorvátsku a Grécku

Plamene neutíchajú ani vo Francúzsku, ktoré vyhlásilo stav vysokej pohotovosti v reakcii na vlnu horúčav, ktorá v uplynulých dňoch zachvátila niektoré oblasti krajiny.

Aktualizované 10:28 Slovenský rezort diplomacie upozorňuje na zvýšené riziko požiarov v Chorvátsku počas horúčav, a to predovšetkým v prímorských oblastiach. Informuje o tom na webe.

„Počas letných horúcich dní je zvýšená možnosť požiarov, predovšetkým v prímorských oblastiach. V prípade požiaru odporúčame riadiť sa pokynmi chorvátskej polície a hasičov,“ informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Tri veľké požiare vznikli minulý týždeň v chorvátskej Dalmácii – dva v oblasti Šibenika a jeden v oblasti Zadaru. Podľa vedúceho odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijela Miletu oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov.

Hasiči na dovolenkármi obľúbenom gréckom ostrove Kréta v pondelok naďalej bojovali s požiarom, ktorý tam vypukol ešte v priebehu piatka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Požiar sa síce už podľa tamojších médií hasičom podarilo dostať pod kontrolu, stále však v niektorých oblastiach bojovali s plameňmi a žeravými uhlíkmi.

V nasadení bolo 120 hasičov a 35 hasiacich vozidiel, napísal grécky denník Kathimerini.

Horelo však aj v iných oblastiach Grécka – hasiči len za uplynulých 24 hodín zaregistrovali 108 požiarov.

Riziko vzniku lesných požiarov je lokálne hodnotené ako „veľmi vysoké“ na ostrovoch Kréta, Eubója, Samos a Lesbos, ako aj na severovýchode Peloponézskeho polostrova i v okolí gréckej metropoly Atény.

Južná Európa v plameňoch

Lesné požiare zúriace vo viacerých krajinách južnej Európy pritom stále neustupujú, informovala v pondelok agentúra AFP.

Meteorológovia predpovedali extrémne vysoké teploty pre 15 francúzskych departmentov, ktoré vyhlásili stav najvyššej pohotovosti.

Novým teplotným rekordom bude tento týždeň zrejme čeliť aj Británia.

Časti južnej Európy postihla už druhá vlna horúčav za uplynulé týždne. Lesné požiare vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku zničili už tisícky hektárov porastov. Zhruba 16-tisíc tamojších obyvateľov i dovolenkárov muselo pred plameňmi ujsť.

Vedci tieto požiare pripisujú klimatickým zmenám a predpovedajú častejšie i intenzívnejšie vlny extrémneho počasia v podobe horúčav a období sucha.

Nad 40 °C

Teploty vo francúzskom departmente Landes v regióne Akvitánsko v pondelok podľa meteorológov presiahnu 42 °C. V Bretónsku, ktorému sa doposiaľ najhoršia vlna horúčav vyhla, môžu teploty stúpnuť na 40 °C.

V departmente Gironde pokračovali hasiči v boji s požiarmi, ktoré od utorka zničili už takmer 11-tisíc hektárov lesa.

Približne 20 lesných požiarov, ktoré sa stále nepodarilo dostať pod kontrolu, hlásili aj úrady v Španielsku, pripomína AFP.

Oheň si v krajine od minulého týždňa vyžiadal už aj životy niekoľkých obyvateľov i členov pohotovostných zložiek.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok podľa očakávania navštívi najhoršie postihnutý východný región Extremadura, kde už niekoľko dní bojujú s viacerými požiarmi.

V Portugalsku bol vyhlásený stav vysokého rizika vzniku lesných požiarov na takmer celom území krajiny aj napriek napriek miernemu poklesu teplôt. Vo štvrtok dosiahli 47 °C, čo je tamojší rekord za mesiac júl.

Aké počasie čaká Slovensko tento týždeň? Článok pokračuje na druhej strane.

Zábery požiaru v Chorvátsku od našej čitateľky
11
Galéria
Zdroj: od čitateľa

Súvisiace články

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM