Aktualizované MI Politika

Poslanci neprišli do práce. Mikulca budú odvolávať až v septembri

Minister vnútra zatiaľ stále sedí na svojej stoličke. Poslanci totiž zrejme dovolenkujú a tak sa neotvorila schôdza, na ktorej ho opozícia chcela odvolať.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci neprišli do práce. Mikulca budú odvolávať až v septembri
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

V pléne národnej rady chýbalo veľa opozičných, ale aj koaličných poslancov. V tomto prípade však išlo o schôdzu, ktorú žiadala zvolať opozícia a tak by sa patrilo, aby jej poslanci aspoň prišli do parlamentu.

Nestalo sa tak a šéf poslaneckého klubu OĽaNO im poslal nelichotivé odkazy.

Haló, kde ste?

Mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolávaniu Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra sa nepodarilo otvoriť v nedeľu ani v pondelok. Chýbalo na to dosť poslancov fyzicky prítomných v pléne.

„Je deväť hodín v pondelok a vy nie ste v práci,“ uviedol na adresu chýbajúcich opozičných poslancov šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Uviedol, že v pléne chýbali najväčší kritici ministra vnútra, ktorí žiadajú jeho hlavu – Robert Fico, Peter Pellegrini i Marián Kotleba. Podľa Šipoša si tak opozícia neplní svoje základné povinnosti, pretože ak iniciuje schôdzu, je otázkou základnej slušnosti, aby sa jej poslanci aspoň unúvali prísť.

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel tak v pondelok oznámil, že odvolávanie Romana Mikulca z funkcie tak musí presunúť na septembrovú schôdzu. Minister vnútra to však má nahnuté aj v koalícii a nie je vylúčené, že skončí vo funkcii ešte skôr.

Dôležité politické aktuality

Musí vysvetľovať

Výhrady voči Mikulcovému pôsobeniu na ministerstve vnútra má najmä koaličná strana Sme rodina. Boris Kollár požiadal o mimoriadnu koaličnú radu, kde chce s partnermi hovoriť o svojich výhradách. Tie trvajú od okamihu, ako policajti zadržali a obvinili dnes už exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je nominantom Sme rodina.

Boris Kollár však aktuálne kritizoval vedenie polície aj pre nezvládnuté zabezpečenie budovy parlamentu pred agresívnymi demonštrantami. Tí protestovali proti schvaľovaniu zákona, ktorí by uľahčil život očkovaným osobám počas tretej vlny pandémie a takmer sa dostali do vnútra národnej rady.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský vyhlásil, že policajný prezident Peter Kovařík aj minister vnútra Roman Mikulec by mali odstúpiť.

Zvyšné koaličné strany zatiaľ deklarujú podporu ministrovi vnútra. SaS aj Za ľudí vyhlásili, že všetky pochybnosti a výhrady si treba vydiskutovať na koaličnej rade a nenahrávať opozícii v parlamente.

Roman Mikulec uviedol, že je pripravený zodpovedať všetky otázky svojich koaličných kritikov, ak bude záujem o konštruktívnu debatu.

Očakávali blokovanie

Aktualizované 12:56 Nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Hlas-SD sú pripravení podporiť návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca na mimoriadnej schôdzi, ktorá má byť v septembri. Svoju neúčasť na pondelkovom zasadnutí parlamentu zdôvodňujú tým, že očakávali jej blokovanie zo strany koalície, tak ako počas víkendu. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Hlas-SD aj naďalej považuje ministra vnútra Romana Mikulca za najslabšieho v histórii Slovenska a sme pripravení podporiť návrh na jeho odvolanie na mimoriadnej schôdzi, ktorá bude podľa najaktuálnejších informácií v septembri. Zároveň budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa k celej tejto situácii bude stavať Sme rodina,“ uviedla Medveď Macíková.

Nikto z Hlasu podľa hovorkyne nie je na dovolenke. Pripomenula, že všetci 11 poslanci boli celý víkend v Národnej rade SR.

„Schôdza o odvolávaní ministra Mikulca sa mala začať včera, pričom dvakrát jej konanie zablokovali práve koaliční poslanci. Taký istý prístup avizovali aj na dnešný deň,“ skonštatovala. Vládna koalícia sa podľa Hlasu bojí schôdze o odvolávaní ministra vnútra, pretože sama nie je jednotná. Neúčasť poslancov na zvolanej mimoriadnej schôdzi považujú za bežnú parlamentnú obštrukciu.

Podľa Fica sa boja

Vládna koalícia nechce mimoriadnu schôdzu o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), bojí sa jej. Tvrdí to poslanec NRSR a predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

Poukázal pritom na to, že počas víkendu predstavitelia koalície mimoriadnu schôdzu blokovali. V pondelok odvolávanie pre nedostatok poslancov presunuli na septembrovú schôdzu parlamentu. V pléne chýbali aj zástupcovia opozície.

„Bojíte sa tohto odvolávania, pretože informácie, ktoré sa objavujú okolo Mikulca, sú hrozné. A naviac, dnes je to už aj vládna strana Sme rodina, ktorá avizuje, že je pripravená ministra vnútra odvolávať,“ povedal Fico vo videu na sociálnej sieti.

Predstavitelia koalície by podľa neho mali namiesto vyhlásení smerom k opozícii riešiť, čo budú robiť s Mikulcom a manipuláciou trestných konaní.

Témy, o ktorých by ste mali vedieť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM