ELA Zo Slovenska

Počas sviatkov sa bude stretávať viac ľudí: TAKTO to má byť s pandemickými opatreniami

Šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík poznamenal, že výraznejšie klesá počet pozitívne testovaných osôb, počet pacientov v nemocniciach i tých, ktorí si vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu.

Zdroj: Dnes24.sk

Situácia s ochorením COVID-19 sa na Slovensku kontinuálne zlepšuje. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Na začiatku vlny

Šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík poznamenal, že výraznejšie klesá počet pozitívne testovaných osôb, počet pacientov v nemocniciach i tých, ktorí si vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných s ochorením COVID-19 pod 1700 osôb, klesli aj príjmy do nemocníc. „Uplynulý týždeň to bolo v priemere okolo 150 pacientov denne,“ povedal Mišík.

„Aktuálne sme už na úrovni, kde začínala táto vlna, čo sa týka počtu pozitívne testovaných osôb,“ poznamenal šéf IZA. Podľa jeho slov výraznejšie klesá aj pozitivita testov.

Najviac prípadov je na západe krajiny v okresoch Bratislava, Senec a Pezinok, aj tu však, ako tvrdí, dochádza k poklesu incidencie.

Výjazdy záchraniek ku COVID-19 pacientom dosahovali v uplynulom týždni v priemere okolo 100 výjazdov denne. „Na vrcholoch predošlých vĺn išlo okolo 450 výjazdov záchraniek denne,“ uzavrel.

Opatrenia cez sviatky

Pandemické opatrenia sa počas Veľkej noci ponechajú. Dôvodom je, že bude dochádzať k väčším stretnutiam ľudí, napríklad v kostoloch.

Následne sa po sviatkoch rozhodne o tom, kde sa budú respirátory nosiť aj naďalej. Informoval o tom Matej Mišík z Inštitútu zdravotníckych analýz.

„Pri momentálnej incidencii je odporúčanie odborníkov ponechať nosenie respirátorov,“ poznamenal Mišík. Po Veľkej noci sa má k pandemickým opatreniam stretnúť konzílium odborníkov a Úrad verejného zdravotníctva SR.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM