Aktualizované Šport

Pobúrení kresťania i politici: Vyobrazenie Poslednej večere na OH 2024 urazilo mnohých

Na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži transrodové osoby parodovali Da Vinciho dielo “Posledná večera”. To pobúrilo mnohých kresťanov a politikov.

Ilustračný obrázok k článku Pobúrení kresťania i politici: Vyobrazenie Poslednej večere na OH 2024 urazilo mnohých
Zdroj: internet

Drag queens reprezentovali Ježiša a apoštolov, čo sa nepáčilo mnohým kresťanom, ktorí to na internete poriadne odsúdili. Autori ceremoniálu pritom chceli vzdať hold maliarovi Leonardovi da Vincimu, ktorý v krajine prežil veľkú časť života. Konkrétne znázorňovali jeho dielo Posledná večera.

Ospravedlnili sa

Tento obraz je pritom jedným z najznámejších výjavov z Biblie. Ježiš sedí pri poslednej večeri pred ukrižovaním s dvanástimi apoštolmi.

„Všetci kresťania na svete, ktorí sledujú ceremoniál olympijských hier a cítia sa urazení touto paródiou na Poslednú večeru, vedzte, že nehovorí Francúzsko, ale ľavicová menšina pripravená na akúkoľvek provokáciu,“ napísala Marion Maréchalová, poslankyňa Európskeho parlamentu z Le Penovej strany.

Aktualizované: 16:43 Usporiadatelia olympijských hier v Paríži sa ospravedlnili katolíckej cirkvi a všetkým kresťanským skupinám, ktorých sa dotklo stvárnenie obrazu Poslednej večere.

„Samozrejme nikdy nebolo naším zámerom prejaviť neúctu k akejkoľvek náboženskej skupine. Otvárací ceremoniál sa snažil osláviť toleranciu v spoločnosti,“ uviedla hovorkyňa organizačného výboru Anne Descampsová na tlačovej konferencii. „Sme presvedčení, že sa nám to podarilo naplniť. Pokiaľ to niekoho urazilo, je nám to hlboko ľúto,“ dodala.

Paródiu skritizovali mnohí konzervatívni politici aj športovci.

Mnohých to pobúrilo

Ako provokáciu to vníma aj slávny americký boxer Ryan Garcia a vyzval aj na bojkotovanie olympijských hier. Myslí si, že scéna vyjadruje neúctu voči miliónom kresťanom. „Olympiádu teraz treba bojkotovať. Nemôžete nerešpektovať náboženstvo pred miliónmi ľudí,“ napísal na Instagrame.

O zvrátenosti a diele satana hovorí aj exposlanec NRSR Milan Kuriak: „Progresivní zvrátenci, zvrhlíci a úchyláci čím ďalej viac presahujú akékoľvek hranice slušnosti a tolerancie. Okrem iných ohavnosti si na včerajšom podivnom satansko-progresivnom kabarete otvorenia Olympijských hier opäť dovolili hrubo a odborným spôsobom uraziť obrovské množstvo kresťanov, nielen na Slovensku, ale na celom svete. Dovolili si sprísniť symboliku PODLEDNEJ VEČERE, jedného z o symbolov najväčších kresťanských Veľkonočných sviatkov,“ uviedol v statuse Kuriak.

„Otvárací ceremoniál bol plný transgender výsmechu z Poslednej večere, modly Zlatého teľaťa a dokonca aj Bledého koňa z Knihy zjavenia. Olympiáda dala jasne najavo, že kresťanskí diváci nie sú vítaní,“ napísal konzervatívny americký novinár Kyle Becker.

Kritika zaznela aj z Kremľa: Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová to nazvala „výsmechom posvätného príbehu pre kresťanov“ a tvrdila, že „apoštoli boli zobrazení ako transvestiti“.

Progresivní zvratenci, zvrhlici a uchyláci čím ďalej viac presahujú akékoľvek hranice slušnosti a tolerancie. Okrem...

Posted by Milan Kuriak on Saturday, July 27, 2024
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM