han Zo Slovenska

Ostrá REAKCIA Naďa: Prečítajte si, ako NALOŽIL Rusku za to, že napadlo Ukrajinu!

Ukončením okupácie sa začal príbeh slobodného a demokratického Slovenska, uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v súvislosti s utorkovým 31. výročím odchodu posledných okupačných vojsk sovietskej armády z Československa.

Ilustračný obrázok k článku Ostrá REAKCIA Naďa: Prečítajte si, ako NALOŽIL Rusku za to, že napadlo Ukrajinu!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Podobne ako László Sólymos z mimoparlamentnej Aliancie vidí paralely v okupácii Československa s dnešnou vojenskou agresiou Ruska na Ukrajine.

„Mocensko-politické potlačovanie demokracie je, žiaľ, praktikou Ruskej federácie aj v 21. storočí, keď takmer už štyri mesiace okupuje územie Ukrajiny. Táto agresia prináša denne stovky ľudských obetí na oboch stranách,“ upozornil Naď. Tieto udalosti podľa neho aj dnes pripomínajú, aké krehké sú hodnoty slobody a demokracie a aký dôležitý je neúnavný boj proti nespravodlivosti a krivde.

Pridal sa aj Sólymos

Predseda republikovej rady mimoparlamentnej Aliancie László Sólymos pripomenul, že sovietske vojská opustili územia Česko-Slovenska po 23 rokoch.

„Vojenskú okupáciu v roku 1968 nazvali bratskou pomocou, okupačnú vojnu dnes nazývajú špeciálnou vojenskou operáciou. Môžu vymyslieť ‚najsamlepšie‘ krycie názvy, prapodstatu ich snahy obmedziť slobodu a suverenitu iných národov nezakryjú,“ komentoval. Verí, že aj Ukrajina bude čo najskôr poznať dátum odchodu Putinových vojakov.

Na Slovensku je 21. jún pamätným dňom, Dňom odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Československa. Sovietske vojská sa na území bývalého Československa nachádzali „dočasne“ od tragickej noci z 20. na 21. augusta 1968, keď armády piatich štátov Varšavskej zmluvy (Sovietskeho zväzu, Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR) prekročili hranice a začali okupáciu krajiny. Posledný transport prekročil východnú hranicu Slovenska 21. júna 1991.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM