Zo Slovenska

Odporúčania počas sviatkov: Pred návštevou sa otestujte, nezabúdajte na nosenie respirátora

Počas veľkonočných sviatkov netreba zabúdať na nosenie respirátora v interiéroch, na zhromaždeniach či počas bohoslužieb.

Ilustračný obrázok k článku Odporúčania počas sviatkov: Pred návštevou sa otestujte, nezabúdajte na nosenie respirátora
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pred stretnutím s osobami náchylnými na infekcie je vhodné vyhnúť sa rizikovým miestam. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas v odporúčaní pred veľkonočnými sviatkami. TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Respirátor noste dôsledne aj pri presune za rodinou na sviatky vo verejnej hromadnej doprave, ako sú autobusy či vlaky,“ doplnil Mikas.

Samotesty pred návštevou

Pred stretnutím s osobami vo vyššom veku, chronicky chorými, tehotnými ženami či inými osobami náchylnými na infekcie je podľa hlavného hygienika dôležité vyhnúť sa rizikovým miestam.

„Zvlášť takým, kde väčší počet ľudí trávi dlhší čas bez respirátorov,“ skonštatoval s tým, že pred návštevou je vhodné sa otestovať aspoň samotestom.

Odporučil tiež stretávanie sa v exteriéri. „Počas návštev a voľnočasových aktivít využite príležitosť byť v exteriéri. Ak vám to počasie či situácia nedovoľuje, často vetrajte a zabezpečte, že nebudete spolu sedieť vo vydýchanom vzduchu,“ dodal.

Čo dodržiavať?

„Situácia v krajine sa postupne ďalej zlepšuje a značná časť obyvateľstva medzičasom využila možnosť chrániť sa vakcínou proti COVID-19, prípadne už absolvovali aj posilňujúcu dávku očkovania, čím si zvýšili mieru ochrany pred infekciou,“ uviedol.

Zdôraznil, že to neznamená, že ochorenie COVID-19 už pre našu spoločnosť nepredstavuje žiadnu hrozbu. Najmä nezaočkované osoby podľa neho riskujú, že ak budú neopatrné, vyžiada si ich zdravotný stav hospitalizáciu.

Treba preto dodržiavať viaceré protiepidemické pravidlá, napríklad nosenie respirátora v interiéroch, na ľudnatých miestach, zhromaždeniach, pracovných stretnutiach v období pred návštevou rodiny alebo počas bohoslužieb.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM