Aktualizované Zo zahraničia

OBROVSKÝ požiar v Chorvátsku ničí domy aj autá: Z neba padá popol, ľudí EVAKUUJÚ!

Chorvátsko sužuje ďalší ničivý požiar. V plameňoch končia domy i autá. Chorváti tvrdia, že ide o najhoršiu situáciu za posledných 10 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk

AKTUALIZOVANÉ: Aktuálna situácia je pokojnejšia než v stredu a v oblasti Šibenika sa požiar už nešíri nekontrolovane, uviedla civilná ochrana s tým, že plamene hasia hasiči zo siedmich okresov. Hlavný veliteľ hasičov Slavko Tučakovič uviedol, že škody na domoch a olivových hájoch sú veľké, nikto sa však nezranil.

S požiarom na pobreží Chorvátska, ktorý vypukol ešte v stredu 13. júla predpoludním, bojujú stovky hasičov.

Požiar nemajú pod kontrolou

„Požiar vypukol okolo 11:00, neďaleko známej dovolenkovej destinácie Vodice. Rozsiahly požiar sa v priebehu dňa rozšíril smerom na Zaton, kde je momentálne situácia najdramatickejšia, pretože požiar ohrozuje domy. Miestni vyzývajú na pomoc," informuje portál iMeteo.sk s tým, že hasiči, ktorým pomáhajú aj dve lietadlá, požiar stále nemajú pod kontrolou.

Prečítajte si tiež

Z neba padá popol

Oheň sa mal dostať až do centra Zatonu, zachvátil kostolnú vežu a hasičom sa ledva podarilo ubrániť vlastnú zbrojnicu.

„Požiar je mimoriadne silný. Popol a dym úplne zakryli oblohu nad Vodicami a Šibenikom. Situácia v oblasti Zatonu je veľmi zložitá. Oheň tu poškodil veľa domov. Horí doslova medzi domami. Situácia je natoľko vážna, že sa začala evakuácia obyvateľov loďou smerom na mesto Bilice, niektorí ďalší obyvatelia odišli smerom na Šibenický most," dodáva iMeteo.sk.

Na miesto smerujú ďalšie posily. Nad Splitom je zatemnená obloha a obyvatelia hlásia, že v meste padá popol.

Vidno ich aj z vesmíru

Meteorológ Izidor Pelajić na Twitteri zverejnil satelitnú snímku z družice Eumetsat ukazujúcu, že požiare v Dalmácii vidno aj z vesmíru.

Do Šibenika v stredu večer pricestoval aj premiér Andrej Plenković. Médiám neskôr povedal, že najhoršia situácia je v Rasline a Zatone. Ide podľa neho o najväčšie požiare tohto leta v Chorvátsku, vláda však zatiaľ neplánuje požiadať o pomoc iné krajiny.

Ako uviedol vedúci odboru civilnej ochrany v Šibeniku Danijel Mileta, oblasť zasiahol najhorší požiar za najmenej desať rokov. Mnoho ľudí opustilo svoje domovy.

Reportérka Dnevnika podvečer informovala o prebiehajúcej evakuácii obyvateľov obcí Raslina a Zaton na člnoch cez morskú zátoku smerom na obec Bilice. Ľudí tam ubytovali v domove dôchodcov a študentskom internáte.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: YouTube.com

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM