Objavila sa vám v pohári otvorenej horčice tekutina? Znamená to len jednu vec
Asi každý sa už stretol s tým, že v pohári otvorenej horčice sa vytvorila tekutina. Mnohí zneistejú, či je ešte vôbec vhodná na konzumáciu.
Na internete je množstvo diskusií, v ktorých sa rieši voda v pohári otvorenej horčice. Nie je takýto výrobok už pokazený? Čo s ňou, vyliať alebo premiešať?
V skutočnosti sa však vôbec netreba obávať a bez problémov môžete takúto horčicu použiť. Dokonca to svedčí o jej prirodzenosti.
Usadí sa
A vysvetlenie je celkom jednoduché. Horčica obsahuje aj vodu a ocot a práve tieto dve ingrediencie sa oddelia od tých tuhých resp. pevných ako sú mletá horčica či korenie. Zmes jednoducho mala čas a priestor sa usadiť.
Čo robiť s takou horčicou pred jej použitím? Nič sa nestane, ak neurobíte vôbec nič, ale ideálne je celú zmes opäť premiešať a následne si nabrať požadované množstvo.
V chladničke či komore?
Ďalšou často diskutovanou témou v súvislosti s horčicou je, či sa po otvorení má skladovať v chladničke alebo mimo nej, niekde v komore vedľa múky. Informácie na etiketách, do akej maximálnej teploty sa má produkt skladovať, sa horčica od horčice rôznia.
„Horčica je pomerne stabilný výrobok, no aj tak by som odporúčal neriskovať a v domácnosti ju uložiť do chladničky, najlepšie na dvierka chladničky," uviedol pre portál Pluska.sk Štefan Schmidt, riaditeľ Ústavu potravinárstva a výživy na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity.
Avšak komora, kde je pomerne nízka teplota, je taktiež vhodným miestom. Horčica si na rozdiel od napríklad takej majonézy nevyžaduje nízku teplotu a vydrží oveľa dlhšie. Základom je v každom prípade neskladovať ju v prehriatych bytoch a už vôbec nie na priamom slnku.
Foto: ilustračné