han Zo zahraničia

STRACH z návratu pandémie koronavírusu? Platnosť covidpasov sa predĺžuje o ROK!

Európska komisia (EK) v utorok privítala predbežnú politickú dohodu. Ide o covidpasy!

Ilustračný obrázok k článku STRACH z návratu pandémie koronavírusu? Platnosť covidpasov sa predĺžuje o ROK!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ uzavreli dohodu o predĺžení platnosti digitálneho certifikátu EÚ o ochorení COVID-19 (tzv. covidpas) o jeden rok. Informuje o tom spravodajca TASR.

Vyjednávači oboch strán zohľadnili pôvodný návrh eurokomisie o rok predĺžit platnosť covidpasov.

Predĺženie platnosti covidpasov umožní ich držiteľom aj naďalej používať tento dokument na cestovanie po celej EÚ po uplynutí platnosti nariadenia, ktorým je 30. jún 2022.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti povedal, že od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 sa situácia neustále vyvíja a rovnako sa vyvíjajú aj nástroje, ktoré zavádza EÚ.

„S viac ako 1,8 miliardami vydaných certifikátov sú jasné dve veci: epidemiologická situácia sa môže rýchlo zmeniť a certifikát EÚ je kľúčovým nástrojom, ktorý nám pomáha prekonať meniace sa vlny pandémie,“ opísal situáciu v správe pre médiá.

Ľahšie cestovanie

Komisár pripomenul, že eurokomisia sa zaviazala k návratu k neobmedzenému voľnému pohybu po Európe a víta rozhodnutie niektorých členských štátov eurobloku zrušiť všetky cestovné obmedzenia vrátane predloženia covidpasov.

„Táto dohoda nám pomôže aj naďalej uľahčovať bezplatné a bezpečné cestovanie, ak by nárast počtu infekcií vyžadoval, aby členské štáty dočasne znovu zaviedli cestovné obmedzenia,“ vysvetlil Reynders.

Európsky parlament a Rada EÚ sa v utorok zároveň dohodli na zavedení niektorých dodatočných zmien systému digitálnych certifikátov o covide, aby bol pre občanov ešte dostupnejší. Členské štáty budú môcť vydávať osvedčenia aj účastníkom klinických skúšok a budú uznávať ďalšie typy rýchlych antigénových testovov.

Európsky parlament a Rada EÚ musia ešte utorkovú politickú dohodu potvrdiť hlasovaním v pléne EP a súhlasom väčšiny krajín na jednom zo zasadnutí Rady ministrov.

Do 31. decembra 2022 zverejní Európska komisia správu o digitálnych covidpasoch, ku ktorej môže byť priložený návrh na skrátenie obdobia uplatňovania tohto nariadenia s prihliadnutím na najnovší vývoj epidemiologickej situácie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM