ELA Zo Slovenska

Novinky na trati Bratislava - Košice: IC vlaky síce rušia, niektoré spoje pôjdu POD 5 hodín

Medzi hlavným mestom a Košicami bude od roku 2025 premávať 16 vlakov typu expres v hodinových intervaloch.

Ilustračný obrázok k článku Novinky na trati Bratislava - Košice: IC vlaky síce rušia, niektoré spoje pôjdu POD 5 hodín
Zdroj: TASR/Marko Erd

Zrušenie IC vlakov je spojené so zavedením tzv. hodinového taktu expresov. „To znamená, že kým dnes medzi západom a východom jazdil vlak každé dve hodiny, po novom bude jazdiť každú hodinu. Cestujúci teda získajú viac vlakov, ktoré navyše nebudú také preplnené ako dnes,“ uviedla ešte minulý týždeň pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy (MD) SR Petra Poláčiková.

Ministerstvo poukazuje na to, že expresy na rozdiel od IC vlakov zastavujú aj v iných staniciach, takže táto zmena je výhodná pre väčšiu skupinu cestujúcich.

Viaceré zmeny

Medzi Košicami a Bratislavou bude už o pár mesiacov jazdiť 16 vlakov typu expres v hodinových intervaloch, oznámil minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD). Sľubuje si od toho menej preplnené vlaky. Ako informoval v utorok (22. 10.), doteraz na tejto trati premávalo 11 vlakov, a to sedem expresov a štyri vlaky InterCity (IC).

Ako upozornil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa, pôjde dokopy o 32 vlakov. Šestnásť v jednom aj v druhom smere. Od zmien očakáva aj skrátenie prestupových časov.

Ráž upozornil, že v týchto typoch vlakov sa zachovajú doteraz existujúce zľavy, ako aj možnosť bezplatného cestovania pre seniorov aj študentov.

Do 5 hodín

Nový grafikon má priniesť aj dva páry zrýchlených spojov, ktoré budú jazdiť ráno a večer. „Dva páry vlakov budú mať dojazdový čas pod päť hodín. Bude to ten istý čas, ako má IC,“ uviedol minister. Tieto spoje budú mať desať zastávok, budú povinne miestenkové, no platiť v nich budú ceny a systém zliav ako v klasickom expresnom vlaku, vysvetlil Ráž.

V ranných a večerných hodinách zavedú zrýchlený pár expresov. Z Bratislavy budú odchádzať o 5.30 h a o 15.30 h, z Košíc rovnako o 5.30 h, popoludní o 17.30 h. Namiesto pôvodných 17 zastávok tieto štyri vlaky obslúžia len 10 staníc. Budú tiež povinne miestenkové s kapacitou 550 miest. Ráž pripomenul, že doterajšie IC vlaky premávali s kapacitou 260 miest.

Ďalšie zmeny sa dotknú tratí Košice-Prešov-Lipany, Košice-Poprad a Trenčín-Žilina. Pribudne aj nový medzinárodný spoj medzi mestom Púchov a českou obcou Horní Lideč. „Posilňujeme taktiež Žilinu-Liptovský Mikuláš,“ dodal Helexa.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM