TOS Lifestyle

Nielen alkohol: Aj TOTO v nadmerných množstvách ŠKODÍ pečeni! Viac, než si myslíte

Nie je to len alkohol, ktorý škodí pečeni. Tieto potraviny, lieky a dokonca vitamíny vo väčšom množstve môžu spôsobiť poškodenie orgánu, bez ktorého sa nedá žiť.

Ilustračný obrázok k článku Nielen alkohol: Aj TOTO v nadmerných množstvách ŠKODÍ pečeni! Viac, než si myslíte
Zdroj: Pixabay.com

Pečeň človeka váži približne len 1,5 kilogramu, no plní viac ako 500 dôležitých funkcií vrátane čistenia krvi, vylučovania toxínov, premeny živín na energiu či skladovania vitamínov a minerálov.

Je známym faktom, že nadmerná konzumácia alkoholu je pre tento orgán mimoriadne škodlivá. Ale sú to aj ďalšie veci, ktoré vo väčších množstvách môžu poškodiť pečeň a na ktoré na základe vedeckých štúdií upozornil špecializovaný server Fitbook.

Ktoré to sú?

Potraviny, lieky aj vitamíny

Palmový olej. Nezaobíde sa bez neho množstvo hotových výrobkov, je takpovediac skoro vo všetkom. Vo väčších množstvách je však aj mimoriadne škodlivý pre pečeň. Až z 80 percent totiž pozostáva z nasýtených mastných kyselín.

Cukor. Tukovú pečeň nespôsobuje len veľa samotného tuku, ale aj veľa cukru. Tukové bunky premenené z cukru majú tendenciu hromadiť sa v brušnej dutine a práve v pečeni. Ak sa to deje pravidelne, uvoľňujú sa cytokíny, čo následne znižuje schopnosť spracovávať a odstraňovať toxíny. Výsledkom je, že toxíny zostávajú v obehu dlhšie a poškodzujú bunky, tkanivá a orgány.

Spracované mäso. Červené mäso, spracované najmä v podobe výrobkov ako sú klobásy, šunky či slanina, môže tiež podporovať stukovatenie pečene, ak sa samozrejme konzumuje vo veľkých množstvách. A to nielen kvôli vysokému obsahu nasýtených mastných kyselín, problematická môže byť aj príprava, pri ktorej vznikajú takzvané heterocyklické a­míny.

Voda nad zlato

Paracetamol. Opatrnosť sa odporúča pri užívaní voľne predajného lieku proti bolesti paracetamolu. Už pomerne malé dávky poškodzujú štruktúru pečeňového tkaniva. Úmyselné alebo náhodné predávkovanie paracetamolom je mimochodom hlavnou príčinou akútneho zlyhania pečene v západnom svete.

Maximálna dávka je osem tabliet po 500 miligramoch účinnej látky v priebehu 24 hodín. Nezabúdajte, paracetamol by ste samozrejme mali užívať len vtedy, ak máte bolesti alebo horúčku.

Vitamín A. Vitamín A podporuje rast buniek a hrá kľúčovú úlohu pri vývoji kože a kostí. Je dôležitý pre zrak a tiež posilňuje imunitný systém. Je preto pochopiteľné, že ľudia chcú týmto vitamínom svoje telo poriadne zásobiť, avšak odborníci nabádajú k opatrnosti. Nadbytok vitamínu A sa ukladá v pečeni, čo môže viesť k jej patologickému zväčšeniu a v horšom prípade k zlyhaniu.

A na záver z iného súdka odporúčaní. Pečeni škodí aj to, keď pijete príliš málo vody. Aby detoxikačný orgán zostal efektívny, potrebuje každý deň dostatok tekutín. Ak je pečeň dehydrovaná, toxíny zostávajú v tele.

Podpora zdravia pečene vyžaduje nielen obmedzenie škodlivých látok, ale aj zahrnutie prospešných potravín, ktoré pomáhajú telu bojovať proti zápalom a posilňovať imunitu. Napríklad zrná, zaliate teplou vodou, môžu byť mimoriadne účinné pri podpore imunitného systému. Viac o tom, ako využiť zrná pre svoje zdravie, sa dozviete tu.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM