Monika Hanigovská Magazín

Niektoré izbové rastliny VYLEPŠUJÚ SPÁNOK: Ktoré čistia vzduch a prinášajú pohodu?

Využite ich silu naplno! Obklopujte sa rastlinami, ktoré nielen skrášľujú príbytok, ale majú ozdravné a relaxačné účinky.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré izbové rastliny VYLEPŠUJÚ SPÁNOK: Ktoré čistia vzduch a prinášajú pohodu?
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com , pixabay.com

Vedeli ste, že niektoré známe rastliny dokážu výborne vyčistiť i zvlhčiť vzduch, majú sedatívne účinky a dokážu uvoľniť éterické oleje pre dobrý spánok? Ktoré sú to?

1) Svokrin jazyk

Rastlinka s názvom snake plant, ktorá je v našich končinách známa ako hadia rastlina, meč svätého Juraja či svokrin jazyk, dokáže viac, ako len upútať názvom. Má blahodarné účinky na ľudské telo.

Podľa výskumu NASA dokáže výborne vyčistiť toxíny zo vzduchu a odstrániť škodlivé látky ako formaldehyd, toluén či benzén. Rastlinka produkuje kyslík a je nenáročná na starostlivosť.

2) Gardénia jazmínovitá

Patrí medzi obľúbené bytové rastliny pre svoju intenzívnu jazmínovú vôňu a pôsobivý vzhľad. Gardénia jazmínovitá je výbornou voľbou pre zútulnenie obytného priestoru, no vedeli ste, že podľa odborníkov má jej vôňa podobné účinky ako sedatíva?

Kam ju v spálni položiť? Naznačí vám to aj sama – v prípade, že ju položíte na nevhodné miesto, rýchlo spozorujete, že jej začnú hnednúť listy. Rastlinu nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.

Aké ďalšie bytové rastliny pomáhajú navodiť dobrý spánok? Nájdete na druhej strane!

Ďalšie užitočné TIPY a RADY:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM