Aktualizované Správy Politika

Neustúpil Sulík ani Matovič: Je to definitívne, Slovensko bude mať menšinovú vládu

Premiér Eduard Heger oznámil vstup do menšinovej vlády. Ministri za SaS splnili to, čo avizovali. Odchádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Neustúpil Sulík ani Matovič: Je to definitívne, Slovensko bude mať menšinovú vládu
Zdroj: Instagram.com/igor_matovic_olano , TASR/Jaroslav Novák

Premiér Eduard Heger (OĽANO) oznámil, že jeho vláda bude vzhľadom na demisie ministrov SaS menšinová. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.

Zatiaľ bez ministrov

SaS a ministri za jej stranu podajú v pondelok prezidentke svoje demisie. „Mojou preferenciou je, aby sme obsadili rezorty odborníkmi,“ povedal Heger s tým, že je na tom v koalícii zhoda.

Najväčšou prioritou schvaľovania v parlamente budú zákony v súvislosti s energetickou krízou. „Predpokladám, že z tohto pohľadu bude aj podpora v parlamente väčšinová, lebo to bude pomoc ľuďom,“ poznamenal predseda vlády.

Dôležité zákony

Ďalej budú podľa Hegera dôležité zákony k plánu obnovy. Očakáva, že návrh, ktorý prinesú na jeseň, podporí aj SaS. Pri podpore zákonov z programového vyhlásenia vlády pôjde o konkrétne politické rokovania.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiadala odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak by SaS podporila, Matovič by z vlády odišiel. SaS bola ochotná o návrhoch rokovať, ale až po Matovičovom odstúpení, k čomu však neprišlo. Ministri za SaS podali demisiu.

Pri schvaľovaní zákonov v parlamente sa chce s menšinovou vládou uchádzať o hlasy poslancov demokratických strán. Vylúčil rokovania o podpore s poslancami ĽSNS. „Máme viacero vecí, ktoré potrebujeme najbližšie obdobie schváliť. Najväčšia priorita je pomoc ľuďom,“ uviedol premiér. Predpokladá, že tak ako počas pandémie bude celý parlament bude podporovať riešenia na pomoc ľuďom. Druhou prioritou sú podľa neho zákony súvisiace s plánom obnovy.

Demisie

Zvyšní traja ministri zo strany SaS podali demisiu. Ministerka spravodlivosti Mária Koláková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok tak nasledovali lídra strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Sulík podotkol, že od pondelka sú tak všetci ministri SaS v demisii. Hovorí o odchode SaS do opozície.

„To, čo zažíva Slovensko pod vedením Igora Matoviča, sa nedá nazývať inak ako rozvrat,“ podotkol Sulík a pripomenul dôvody SaS na odchod z vlády. Partneri mali podľa slov Sulíka dva mesiace na to, aby sa zariadili a ukázali, že im na krajine záleží. Sulík opakovane kritizoval ministra financií Matoviča. Hovoril o jeho konfliktoch či neschopnosti, spolupráci s fašistami, znásilňovaní legislatívneho procesu a rozvrate verejných financií.

Nádejou na zmenu bol podľa Sulíka premiér Eduard Heger (OĽANO), no nechal sa Matovičom šikanovať. „Ostáva po nás kus dobrej práce a sme na ňu hrdí,“ doplnil s tým, že odchádzajú do opozície. „Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou,“ poznamenal.

Čo rozpočet?

Sulík odmieta obvinenie, že by utekal pred zodpovednosťou. Rád by ostal vo vedení rezortu a pokračoval v práci. Stačí podľa neho, ak by Matovič odišiel, a Sulík by sa vrátil dokončiť rozpracované. Čo sa týka ďalšej práce v parlamente, Sulík avizoval rokovanie poslaneckého klubu SaS na utorok (6. 9.). Následne budú informovať o krokoch k jednotlivým zákonom, a to aj k otázke skrátenia volebného obdobia.

Ozrejmil, že zmeny pri dlhovej brzde podporia, ak s nimi prejde aj daňová brzda. Na rozpočet je podľa slov Sulíka ešte čas a bude závisieť od toho, čo v ňom bude. Odmieta však oberanie obcí o financie či niektoré škodlivé opatrenia.

Zároveň uviedol, že budú mať záujem o post podpredsedu parlamentu.

Aktuálne ho za SaS zastáva Milan Laurenčík, ktorý je však náhradníkom za ministrov. Strana bude navrhovať Martina Klusa. Rovnako budú mať záujem, aby vo funkcii ostali aj ich predsedovia výborov. Pri otázke ich odvolania poukázal na počet poslancov v klube SaS. „Ak majú aspoň v nejakých otázkach záujem o týchto 21 hlasov, tak nech pekne nechajú predsedov výborov na pokoji,“ uviedol.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM