han Zo Slovenska

NEOBSLÚŽENÝ Róm sa po šiestich rokoch KONEČNE dočkal verdiktu: Dostane ODŠKODNÉ!

Okresný súd (OS) Bratislava I rozhodol v prípade diskriminácie Róma Ladislava Rácza, ktorého ešte v roku 2017 odmietli obslúžiť v kaviarni v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku NEOBSLÚŽENÝ Róm sa po šiestich rokoch KONEČNE dočkal verdiktu: Dostane ODŠKODNÉ!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Žalovaná strana sa mu musí za diskrimináciu ospravedlniť a finančne ho odškodniť, rozhodnutie súdu nie je právoplatné. TASR o tom informovala advokátka z Poradne pre občianske a ľudské práva a právna zástupkyňa žalobcu Vanda Durbáková.

OS Bratislava I na pojednávaní, ktoré sa konalo začiatkom mája, vyhovel antidiskriminačnej žalobe v plnom rozsahu. „Súd rozsudkom rozhodol, že konaním právneho predchodcu žalovaného došlo k diskriminácii žalobcu na základe jeho rómskej etnickej príslušnosti. Žalovanému súd uložil povinnosť sa žalobcovi ospravedlniť a vyplatiť mu náhradu nemajetkovej ujmy v sume 1500 eur, ako aj uhradiť trovy konania,“ priblížila Durbáková.

Neobsluhovali len Rómov

Prípad sa týka incidentu z augusta 2017, pri ktorom Rácz spoločne s dcérou a kamarátom neboli obslúžení v jednej z kaviarní v Lučenci. Personál ich odmietol obslúžiť s odôvodnením, že ide o súkromný klub, v ktorom poskytujú služby len jeho členom na základe klubovej karty. Priateľka poškodeného, ktorá nie je rómskej príslušnosti, neskôr zistila, že personál odmieta obsluhovať Rómov a od nej klubovú kartu nežiadal.

Antidiskriminačnú žalobu podal Rácz na súd ešte v roku 2017, konanie na prvostupňovom súde trvalo skoro šesť rokov. Na základe podanej ústavnej sťažnosti Ústavný súd SR už skôr rozhodol o porušení práva žalobcu na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov.

„Diskriminácia Rómov a Rómok v prístupe k službám je na Slovensku v určitej miere prítomná dodnes. Verím, že aj toto rozhodnutie odradí iných poskytovateľov služieb od diskriminačného zaobchádzania,“ skonštatovala Durbáková.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber správ, ktoré vás tiež ZAUJMÚ!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM