ELA Správy Rôzne

Na Slovensko sa RÚTI nepriaznivé počasie. Hrozí aj snehová fujavica! Kde spôsobí problémy?

Začiatok nového týždňa prinesie do našej oblasti veľmi nepriaznivé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko sa RÚTI nepriaznivé počasie. Hrozí aj snehová fujavica! Kde spôsobí problémy?
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

V našej oblasti opäť zavládne nepriaznivé zimné počasie. Všetko to bude mať na svedomí hlboká tlaková níž, informuje iMeteo.sk.

Rozfúka sa veľmi silný vietor

Na Slovensku začne vietor naberať na sile v pondelok na poludnie a postupne bude silnieť. „Najsilnejšie nárazy vetra sa očakávajú v noci z pondelka na utorok. Rozfúkať by sa malo na celom našom území, avšak najviac vietor potrápi západné Slovensko a horské oblasti,“ dodáva iMeteo.

Poryvy vetra by mali dosahovať rýchlosť až do 70 km/h, avšak na horách severného Slovenska by mohol vietor dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Okrem silného vetra k nám tlaková níž Nicolas prinesie aj výrazné zrážky. Severné oblasti Slovenska sú náchylné na výrazné severozápadné prúdenie a práve takýto typ situácie prináša do severných oblastí aj kalamity a to obzvlášť, ak takáto situácia trvá niekoľko dní.

Na severe hrozí snehová fujavica

Prvé zrážky prídu spolu s vetrom a to teda už v pondelok počas dňa. Sneženie sa očakáva na celom našom území, s výnimkou západného Slovenska, kde by malo pod výškou 500 metrov prevažne pršať alebo padať zrážky zmiešané.

Sneženie však nebude výrazné. To sa ale nebude týkať Žilinského kraja, severu Prešovského kraja a oblasti Vysokých Tatier, kde sa bude prejavovať náveterný efekt. Očakáva sa tu teda od pondelkového poludnia trvalé a výrazné sneženie, ktoré by sa malo vyskytovať až do utorkového večera.

Na severe by malo napadnúť okolo 5 cm nového snehu, avšak v oblasti hôr Žilinského kraja, kde bude snežiť trvalejšie by mohlo pripadnúť až do 20 cm čerstvého snehu.

Keďže okrem sneženia hrozí aj silný vietor, tak sa predovšetkým v Žilinskom kraji bude tvoriť snehová fujavica. V pondelok si tak treba dať na cestách veľký pozor.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM