Aktualizované Správy Zo zahraničia

Moskva pritvrdila, Kyjev je PARALYZOVANÝ: Polovica mesta je bez elektriny, FOTO

Nečakané masívne útoky napáchali veľké škody. Okrem toho, že v celej Ukrajine platí letecký poplach, úrady vyzývajú obyvateľov, aby šetrili elektrinou.

Ilustračný obrázok k článku Moskva pritvrdila, Kyjev je PARALYZOVANÝ: Polovica mesta je bez elektriny, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Najmenej polovica ukrajinského hlavného mesta Kyjev zostala v dôsledku utorkových ruských útokov bez elektriny. Uviedol to tamojší starosta Vitalij Kličko. Oznámil tiež, že medzičasom bolo pod troskami jednej zo zasiahnutých obytných budov nájdené jedno telo. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Úrady vyzývajú šetriť energiou

„Pre masívne raketové útoky… začal energetický priemysel naprieč Ukrajinou s núdzovými odstávkami elektriny,“ napísal Kličko na sociálnych sieťach. Tento krok zdôvodnil nevyhnutnosťou zaistenia rovnováhy energetického systému a snahou predísť poruchám energetických zariadení.

„V hlavnom meste je od elektriny odrezaná najmenej polovica odberateľov,“ do­dal.

Námestník vedúceho úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko nazval situáciu „kritickou“ a vyzval Ukrajincov, aby obmedzili využívanie elektriny. „Ruskí teroristi vykonali ďalší plánovaný útok na zariadenia energetickej infraštruktúry,“ uviedol s tým, že situácia v Kyjeve je „extrémne ťažká“.

Kritické lokality

Najväčšia súkromná ukrajinská energetická firma DTEK oznámila núdzové odstávky prúdu v Kyjeve, pričom podobné kroky boli hlásené aj v iných oblastiach Ukrajiny.

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho na platforme Telegram konštatovala, že najhoršie škody evidujú v severnej a strednej časti Ukrajiny.

„Počas nového rozsiahleho raketového útoku boli poškodené zariadenia energetickej infraštruktúry. Útok sa ešte neskončil, preto zatiaľ nedokážeme v plnej miere odhadnúť rozsah škôd,“ poznamenal Ukrenerho.

Desiatky rakiet

Ruské sily vypálili na ukrajinské územie v utorok „približne 100 rakiet“ v rámci najnovšej vlny útokov zameraných na energetickú infraštruktúru. Pre ukrajinskú televíziu to uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP.

„Vypálených bolo už okolo 100 rakiet. Okupanti prekročili počet vystrelených rakiet z 10. októbra, keď ich vypálili 84,“ povedal Ihnat. „Ich primárnym cieľom sú kľúčové zariadenia infraštruktúry,“ poznamenal. Dodal, že niekoľko rakiet sa ukrajinskej protivzdušnej obrane podarilo zostreliť.

Zasiahnuté oblasti

Podľa analýzy stanice CNN zasiahli ruské raketové útoky v utorok najmenej desiatku miest a okresov na Ukrajine. Ide zrejme o najväčšie útoky od 10. októbra, keď sa Moskva zamerala na ničenie elektrickej, vodnej a plynovej infraštruktúry po celej Ukrajine. To, že zámerom Moskvy je útočiť predovšetkým na energetické zariadenia, potvrdil aj ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.

Rakety zasiahli v utorok aj dve bytovky v Pečerskom obvode Kyjeva. Dosiaľ bola hlásená najmenej jedna obeť. Medzi zasiahnutými mestami sú okrem Kyjeva aj Ľvov, Charkov, Žytomyr, Rivne, Kryvyj Rih a tiež Sumská či Poltavská oblasť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM