Krimi

Medzinárodne hľadaného expolicajta zadržali v Bosne: Vydajú ho na Slovensko?

Na expolicajta Mariána Kučerku bol vydaný medzinárodný zatykač. Celí obžalobe za prijatie úplatkov.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodne hľadaného expolicajta zadržali v Bosne: Vydajú ho na Slovensko?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V Bosne a Hercegovine v súčasnosti prebieha konanie o vydaní expolicajta Mariána Kučerku na základe medzinárodného zatykača na Slovensko. TASR o tom informoval jeho advokát Martin Bezák s tým, že sa na políciu dostavil dobrovoľne.

„Náš klient sa dostavil pred policajné orgány Bosny a Hercegoviny dobrovoľne po tom, ako zistil, že na neho bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz. V súčasnosti prebieha konanie o tom, či bude alebo nebude na základe tohto zatýkacieho rozkazu vydaný na Slovensko,“ ozrejmil.

Potvrdili to aj policajti

Polícia SR potvrdila, že Mariána Kučerku zadržali príslušníci policajných orgánov Bosny a Hercegoviny. „Bližšie informácie o stave extradičného konania budú k dispozícii v najbližších dňoch po obdržaní informácie z kompetentného súdu Bosny a Hercegoviny,“ priblížila na sociálnej sieti.

Pri rozhodovaní o vydaní treba podľa Bezáka zohľadniť, že ho vydal sudca Juraj Kliment. Bezák poukázal na to, že ten podľa právoplatného nálezu Ústavného súdu SR nie je v trestnej veci zákonným sudcom. „Jeho príbuzenský vzťah k prokurátorovi Ondrejovi Repovi je takej povahy a intenzity, že objektívne vyvoláva pochybnosti o jeho nestrannosti nielen u osoby nášho klienta, ale aj u akéhokoľvek nestranného pozorovateľa, čo môže viesť až k strate dôvery občanov v spravodlivosť,“ skonštatoval.

Prečítajte si tiež

Čomu čelí?

Prvostupňový súd Mariána K. pôvodne uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve, uložil mu trest 11 rokov väzenia. Prípad je v súčasnosti na Najvyššom súde SR. Expolicajt sa na zasadnutia opakovane nedostavil.

Marián Kučerka čelí obžalobe za prijatie úplatku vo výške 25-tisíc eur od podnikateľa Norberta B. prostredníctvom bývalého šéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda S. Pomôcť mal za to Štefanovi Ž., príbuznému exministra Petra Žigu. V druhom skutku sa mu kladie za vinu, že mal prijať úplatok vo výške 200-tisíc eur od bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta M.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM