Zo zahraničia

Matovičov plán bude realitou v Poľsku: Opilcom za volantom štát zhabe AUTO!

Poľský parlament schválil zákon, podľa ktorého bude môcť štát skonfiškovať auto opitého šoféra.

Ilustračný obrázok k článku Matovičov plán bude realitou v Poľsku: Opilcom za volantom štát zhabe AUTO!
Zdroj: Facebook.com/Małopolska Policja

Poliaci už nebudú tolerovať opitých vodičov na cestách. Zavedú nemilosrdný trest pre všetkých, ktorí nafúkajú 1,5 promile.

„Konfiškácia áut opitým vodičom v Poľsku napokon prešla. Do platnosti vstúpi v novembri 2023,“ oznámil na Twitteri bývalý poľský vicepremiér Janusz Piechociński. Zákon ešte musí podpísať prezident Andrzej Duda.

Prečítajte si tiež

Aká je hranica?

„V prospech štátu prepadne auto každého vodiča, ktorý pri kontrole nafúka 1,5 promile alkoholu, alebo kohokoľvek, kto spôsobí nehodu a nafúka aspoň 0,5 promile. Podľa poľských zákonov je limit na jazdu pod vplyvom alkoholu 0,2 promile alkoholu v krvi,“ uvádza portál Notes from Poland (NFP).

Zákon podľa NFP stanovuje výnimku pre profesionálnych vodičov, ktorí jazdia na vozidle zamestnávateľa. „V ich prípade súd nariadi pokutu vo výške najmenej 5 000 PLN splatnú Fondu na pomoc obetiam a postpenitenciárnu pomoc. Neprepadnú ani nemechanické vozidlá, napríklad bicykle,“ dodáva NFP.

Kritika opozície

Návrh, ktorý predložilo poľské ministerstvo spravodlivosti, sa stretol s kritikou tamojšej opozície. Tvrdí, že sa zameriava výlučne na represívne opatrenia a nie na iné formy trestu a že sudcom odoberá možnosť vybrať si trest podľa prípadu.

O zhabaní vozidiel opitých šoférov sa nedávno hovorilo aj na Slovensku. Po tragickej nehode na zastávke v Bratislave, ktorú zavinil opitý šofér, navrhoval možnosť konfiškácie vozidiel Igor Matovič. Jeho nápad si koalícia neosvojila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM