Zo zahraničia

Matematik prekabátil lotériu: Vymyslel VZOREC, vďaka ktorému vyhral 14-krát JACKPOT

Šikovný matematik vymyslel vzorec, ktorý mu priniesol rozprávkové bohatstvo. Hlavné ceny lotérií vyhral vo viacerých krajinách.

Ilustračný obrázok k článku Matematik prekabátil lotériu: Vymyslel VZOREC, vďaka ktorému vyhral 14-krát JACKPOT
Zdroj: Facebook.com/Stefan Mandel , Pixabay.com

Vedeli ste o tom, že šanca vyhrať jackpot je približne jedna ku 14 miliónom? Matematik Stefan Mandel však našiel spôsob, ako celý systém oklamať.

Dokonalý vzorec

Austrálčan narodený v Rumunsku vymyslel takmer dokonalý matematický vzorec. Informoval o tom portál Daily Mail. Keď pracoval ako ekonóm v Rumunsku, rozhodol sa svoj výtvor otestovať. Dúfal, že sa mu podarí vyhrať druhú cenu, no napokon si odniesol jackpot.

Vďaka získaným peniazom mohol spolu s rodinou opustiť krajinu a usadiť sa v Austrálii. Okamžite sa pustil do prispôsobovania vzorca pre austrálsku verziu lotérie. Nakoľko tamojšia hra ponúkala obrovské množstvo rôznych číselných kombinácií, začal hľadať investorov, vďaka ktorým by mohol získať čo najviac tiketov pre každé kolo žrebovania.

Pozornosti úradov neunikol

Pomocou vzorca vždy vypočítal päť zo šiestich čísel. To posledné stačilo uhádnuť. Z takmer nekonečného množstva kombinácií sa napokon stala pomerne jednoduchá záležitosť.

Jeho úspech si však všimli aj úrady. Hoci dovtedy zákon neporušoval, postupne upravovali legislatívu tak, aby podobným pokusom nadobro zabránili.

Stefan Mandel sa preto rozhodol poobzerať sa po iných príležitostiach. Tie našiel na americkom trhu. Zameral sa na lotériu vo Virgínii, ktorá mala 7,1 milióna možných kombinácií. Žreb stál jeden dolár a Mandel postupne presvedčil 2 500 austrálskych „investorov“.

Úspešný plán

Vďaka vyzbieraným peniazom o dva roky neskôr kúpil žreb na každú číselnú kombináciu, ktorú zistil pomocou vzorca. Bola to stávka na istotu. V lotérii v roku 1992 vyhral jackpot v hodnote 27 miliónov dolárov. „Vedel som, že vyhrám hlavnú cenu, šesť druhých cien, 132 tretích cien a tisíce menších,“ nechal sa počuť talentovaný matematik, ktorý si z jedného žrebovania odniesol vyše 30 miliónov dolárov.

Posvietila si na neho aj CIA a FBI, ale po štyroch rokoch ťahaníc s právnikmi sa obvinenia ukázali ako neopodstatnené. V roku 1995 vyhlásil víťaz štrnástich jackpotov bankrot, no podľa portálu News dnes už 89-ročný muž žije v plážovom dome na tropickom ostrove Vanuatu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM