Zo zahraničia

Litovský prezident vyzýva: Putin sa nezastaví! Zasiahnite, inak tu máme III. svetovú vojnu!

Litovský prezident uviedol, že svet má povinnosť Ukrajine pomôcť „všetkými dostupnými prostriedkami“.

Ilustračný obrázok k článku Litovský prezident vyzýva: Putin sa nezastaví! Zasiahnite, inak tu máme III. svetovú vojnu!
Zdroj: TASR/AP

Litovský prezident Gitanas Nauséda varoval v pondelok amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že ak sa nepodarí zastaviť ruskú agresiu na Ukrajine, potom táto vojna vyústi do globálneho konfliktu. TASR prevzala informácie od agentúry Reuters.

Svet má povinnosť pomôcť

Nauséda varoval Blinkena, ktorý v pondelok začal svoju cestu po pobaltských krajinách, že ruský prezident Vladimir Putin „sa nezastaví na Ukrajine“, a uviedol, že svet má preto povinnosť Ukrajine pomôcť „všetkými dostupnými prostriedkami“.

„Myslím naozaj všetkými prostriedkami, ak sa chceme vyhnúť tretej svetovej vojne. Voľba je v našich rukách,“ uviedol Nauséda.

Šéf americkej diplomacie sa stretol s litovským prezidentom pred rokovaním s litovským ministrom zahraničných vecí a premiérkou. Blinken počas pondelka a utorka plánuje navštíviť aj Lotyšsko a Estónsko.

Situácia v Litve

Blinken sa však ešte predtým stretol aj so zamestnancami amerického veľvyslanectva vo Vilniuse, ktorým povedal, že ruská invázia na Ukrajinu spochybnila základné princípy, na základe ktorých mal byť medzi jednotlivými krajinami udržaný mier.

„Je dôležité, aby ľudia rozumeli, čo je skutočne v stávke. Presahuje to Ukrajinu, presahuje to pobaltské štáty a dokonca aj Európu,“ vyhlásil Blinken.

Litva je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a Ukrajine poslala už vojenskú pomoc a na svojom území privítala malý počet ukrajinských utečencov, ktorí sa rozhodli opustiť svoju krajinu po tom, ako ju 24. februára napadlo Rusko.

Litva i Lotyšsko okrem toho susedia s Bieloruskom, ktoré dovolilo Rusku, aby útok na Ukrajinu spustilo aj zo svojho územia, pričom v Bielorusku sú stále rozmiestnené ruské vojenské jednotky pod zámienkou spoločného vojenského cvičenia.

NATO sa tak rozhodlo v uplynulých týždňoch posilniť svoju prítomnosť v pobaltských krajinách, píše Reuters.

Foto: Pohľad na mesto z okna nemocnice poškodeného streľbou v Mariupole.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM