Láska ide cez žalúdok: Pripravte svojej polovičke vianočný hubový koláč, RECEPT
Keď je bruško plné, nálada dobrá, aj láske sa lepšie darí. Keď neviete, čo špeciálne by ste svojej polovičke pripravili, nechajte sa inšpirovať receptom od Nin.
Láska ide cez žalúdok, hovorí staré príslovie. A že je to naozaj tak, vám potvrdí nejeden šťastlivec, ktorý svoju lásku zbalil na fajnovú večeru.
Obľúbené jedlo
K pravdivosti výroku si dokonca istá pekáreň objednala prieskum, ktorého sa zúčastnilo 2-tisíc ľudí. Ten ukázal, že viac ako polovica z týchto ľudí verí, že príslovie „Láska ide cez žalúdok“ je pravdivé, píše portál goodnewsnetwork.org.
Takmer tri pätiny z opýtaných dokonca priznali, že dobré jedlo im dokáže zlepšiť náladu. A keď je bruško plné, nálada dobrá, aj láske sa lepšie darí. Keď sa vám k tomu podarí uhádnuť aj obľúbené jedlo vašej polovičky, máte vyhraté.
„Kedykoľvek sa niekoho opýtate na jeho obľúbené jedlo, dôvod jeho odpovede je takmer vždy spojený so vzácnou spomienkou. A to je krásna vec,“ komentoval Paul Baker, zakladateľ pekárne, ktorá si prieskum objednala.
Prečítajte si aj
Vianočný hubový koláč
Foodblogerka Nin sa podelila o recept na jedinečný vianočný hubový koláč. Príprava nie je náročná, čiže to zvládnu aj menej skúsené gazdinky.
Cesto si môžeme pripraviť aj deň predtým, ako chceme koláč piecť. Príprava celého slaného dezertu je veľmi jednoduchá a ušetríme si tak čas v deň pečenia.
Predtým, ako začneme koláč porciovať, mal by byť vychladnutý, aby držal tvar. Voľba hríbov závisí od chuti a od aktuálnej ponuky. Je možné použiť čerstvé, aj mrazené. Vynikajúco chutia kuriatka aj dubáky.
Recept nájdete pod fotkou.
Budeme potrebovať:
Cesto: 200 g preosiatej polohrubej múky, 1 celé vajce, 100 g mäkkého masla, 5 lyžíc mlieka, štipka soli
Plnka: 400 g hríbov (pokojne to môže byť zmes húb aké obľubujeme, v tomto recepte boli použité mrazené kuriatka a dubáky), olivový olej, 1 cibuľa, 3 ks mladej cibuľky aj s cíbikmi, za hrsť brusníc (sušené alebo aj čerstvé, ktoré stáli 24 hod. v cukrovej vode), soľ, čerstvo namleté korenie
Čo ešte potrebujeme: 200 g kyslej smotany, 50 ml extra krémovej smotany na šľahanie, 3 vajcia, 1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška, soľ, čerstvo namleté korenie, pažítka na ozdobenie (nemusí byť)
Postup:
Zarobíme si cesto. Všetky suroviny zmiešame dokopy a vymiešame na hladkú hmotu. Pokiaľ je cesto príliš lepkavé, pridáme múku. Naopak, pokiaľ sa drobí, pridáme mlieko, prípadne maslo. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky minimálne na hodinu.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Pripravíme si hubovú zmes. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky. Rozpálime panvicu, pridáme olej a cibuľu na nej opražíme do sklovita. Pridáme nakrájanú mladú cibuľku aj očistené a nakrájané hríby. Po chvíľke pridáme brusnice a všetko spolu podusíme, pokým hríby nie sú úplne mäkké. Odstavíme z ohňa, dokoreníme a dosolíme (podľa chuti) a pokiaľ huby pustili veľa vody, vylejeme ju pred dochutením preč.
Vo veľkej mise poriadne vymiešame smotanu, celé vajcia s muškátovým orieškom, soľou a korením (opäť podľa chuti). Môžeme použiť mixér.
Zapekaciu misu potrieme maslom a rovnomerne do nej prestrieme vyvaľkané cesto (hrúbka cesta približne 3 mm). Spodok cesta popicháme vidličkou. Na cesto vysypeme hubovú zmes a zalejeme rovnomerne smotanovou zálievkou.
Dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 40 – 45 minút. Koláč bude na okrajoch pevný a cesto hnedkasté, v strede ostane ešte trošku „trasľavý“. Keď koláč vychladne, posypeme ho pažítkou a podávame. Dobrú chuť!
Viac chutných receptov od Nin nájdete na nin.sk.