Kulinársky portál vybral 16 NAJHORŠÍCH slovenských jedál: Prekvapí vás, čo im NECHUTILO
Medzinárodný kulinársky portál Taste Atlas pravidelne zverejňuje gastrorebríčky najlepších, ale aj najhorších jedál.
Tentoraz si „pochutnal“ na našich tradičných jedlách, ktoré sme milovali najmä v školskej jedálni. Taste Atlas vybral 16 takých, ktoré odborníkom evidentne nechutili, no my sa za nimi ideme „zabiť“. Toto je výber tých najhoršie hodnotených slovenských pokrmov.
Zoznam je zostavený na základe hodnotení tisícov gurmánov a poradie sa priebežne mení. Najhoršie hodnotenie, čiže 2,8 hviezdičiek z piatich, dostala smotanová nátierka. Kombináciu kyslej smotany, sušeného mlieka a cmaru si Slováci s obľubou dávajú na pečivo namiesto masla, najčastejšie na raňajky. V obchodoch sa predáva vo viacerých verziách: s bylinkami, cesnakom, šunkou či paprikou.
Druhé najhoršie skončilo prekvapivo jedlo školských čias: Sladučký ryžový nákyp. Ryža uvarená v mlieku v kombinácii so žĺtkom, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami doplnená škoricou či ovocím, je známa asi každému. Podáva sa zvyčajne ako hlavný chod. Nákyp získal hodnotenie tri hviezdičky z piatich.
Na treťom mieste sú kokosové ježe, ktoré je tradičným vianočným alebo veľkonočným zákuskom. Portál uvádza, že sú pôvodom z Chorvátka, no na Slovensku sú dlhodobo obľúbené. Ide o jemné cesto máčané v čokoláde a posypané sušeným kokosom. Ak sa pripravia dobre, sú jemné a vláčne. Podobný zákusok existuje aj v Austrálii a na Novom Zélande, je známy ako lamington. Rozdiel je v tom, že sa pripravuje ešte aj s vrstvou džemu. Kokosové ježe získali 3,3 hviezdičky.
V ďalšom poradí nasledujú:
- Demikát
- Veka
- Fliačky s kapustou
- Bryndzová pomazánka
- Karbonátky
- Strapačky
- Medvedie labky
- Žemlovka
- Treska
- Makovník
- Bryndzové pirohy
- Laskonky
- Bratislavské rožky
Ilustračné foto