ELA Zo Slovenska

Konšpirátori? Známy hračkársky e-shop Dráčik zaradili na zoznam dezinformátorov

Dráčik, ktorý je naším najznámejším predajcom detských hier a hračiek, je už nejaký ten mesiac pretriasaný v súvislosti so šírením zvláštnych správ.

Ilustračný obrázok k článku Konšpirátori? Známy hračkársky e-shop Dráčik zaradili na zoznam dezinformátorov
Zdroj: Dnes24.sk

Hračkárstvo Dráčik na svojich webových stránkach pravidelne uverejňuje texty týkajúce sa aktuálneho spoločenského a politického diania. Mnohé z nich už napohľad spĺňajú všetky prvky konšpirácií. Viacerých Slovákov tiež pobúrilo, že nevhodné bannery našli práve na stránke s detským sortimentom.

Naposledy sme o tomto e-shope písali v novembri 2022, keď sa verejnosť konečne dozvedela, kto je autorom čudných textov. Ide priamo o majiteľa siete obchodov Dráčik Dušana Víglaského.

Dezinformátori?

Webová stránka a e-shop Dráčik sa najnovšie už ocitol na zozname konšpiračných webov. Projekt Konšpirátori.sk ho aktuálne zaradil na verejný zoznam dezinfowebov, ktorým by sa mali vyhýbať online inzerenti. Ako prvý informoval na to upozornil web živé.sk.

Čo to pre Dráčik znamená? Je to signál pre inzerentov, že daná stránka môže šíriť pochybný a škodlivý obsah. Dôvodom sú výroky a texty, ktoré podľa mnohých zasievajú do spoločnosti nenávistné myšlienky a zároveň šíria proruskú propagandu a dezinformácie.

Takýto zoznam vytvára a aktualizuje stránka Konšpirátori.sk. E-shop predajcu sa ocitol na 236. mieste s indexom hodnotenia 7,1. Dráčik je teda na akejsi čiernej listine spolu so stránkami ako Zem a Vek, InfoVojna či Badateľ.com.

„Dráčik využíva webstránky známeho hračkárstva na šírenie vyhranených politických až ideologických textov, v ktorých možno nájsť spochybňovanie vedeckých informácií o očkovaní, protipandemických opatrení, ironizovanie a zosmiešňovanie aktivít za práva menšín, konšpiračné tézy o snahe zničiť slovenský národ, odmietanie vojenskej pomoci Ukrajine, spochybňovanie sankcií voči Rusku,“ zdôvodňujú Konšpirátori.sk v posudku, ktorý vysvetľuje zaradenie Dráčika na zoznam a jeho súčasťou sú aj mnohé príklady a citácie predmetných sporných textov.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM