Rastislav Búgel Zo Slovenska

Koľko bude stáť NOVÁ podoba slovenskej hymny? Šimkovičová prezradila SUMU

Keďže nová podoba štátnej hymny vyznieva ako nákladný projekt, na mieste je otázka, koľko to celé bude stáť.

Ilustračný obrázok k článku Koľko bude stáť NOVÁ podoba slovenskej hymny? Šimkovičová prezradila SUMU
Zdroj: Facebook.com/Martina Šimkovičová

Slovenskom počas týždňa preletela správa, že ministerstvo kultúry pripravuje novú podobu štátnej hymny. Upozornil na to server Aktuality.

Pod taktovkou renomovaného umelca

Ministerka Šimkovičová najprv hovorila, že chystajú „veľké prekvapenie.“ Neskôr sa podarilo zistiť, že je to práve nová podoba hymny.

Hoci sa mnohí Slováci zľakli, ministerstvo upokojilo situáciu a povedalo, že pôvodný text a ani nápev sa nezmenia.

Nový aranžmán dostane po 32 rokoch. Cieľom je vraj podčiarknuť význam a dôležitosť hymny ako štátneho symbolu. „Úlohy sa zhostil renomovaný slovenský skladateľ, dirigent a producent Oskar Rózsa, ktorý spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a detským zborom Slovenského rozhlasu. Nový aranžmán hymny bude viac symfonický, monumentálny a nápaditý,“ uviedla vedúca oddelenia komunikácie rezortu Petra Bačinská s tým, že novou verziou chcú hymnu viac priblížiť aj mladým ľuďom.

Myšlienka vraj vznikla už v roku 2011. Práve vtedy Rózsa prvýkrát predložil svoj návrhu ministerstvu kultúry. „Dnešné vedenie rezortu sa v spolupráci so Slovenskou filharmóniou rozhodlo tento projekt po rokoch skutočne zrealizovať,“ dodala hovorkyňa.

Hovorí o úžasnej nahrávke

Práce na novom znení štátnej hymny potvrdil aj samotný Oskar Rózsa. „Som veľmi spokojný s doposiaľ nahratým materiálom, máme úžasnú nahrávku v spolupráci so Slovenskou filharmóniou,“ povedal umelec pre TASR. „Rád by som dielo dokončil, odpremiéroval. A potom uvidíme, akým spôsobom sa dotkne sŕdc poslucháčov, respektíve celej spoločnosti. Mojou ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu, zadefinovať ju v majestátnom aranžmáne, verím, že sa nám to podarilo,“ dodal.

Koľko to bude stáť?

Množstvo Slovákov v komentároch vyjadrilo obavy, koľko táto „sranda“ bude stáť. Predsa len, na vzniku novej podoby hymny sa podieľal aj orchester, filharmonický zbor a dva detské súbory. Zdá sa, že výsledná suma nebude až taká vysoká, ako mnohí čakali.

"Je to robené v spolupráci a so stopercentnou podporou ministerstva vnútra. Cena je minimálna, mnoho vecí robia ľudia doslova zadarmo. Cena bude okolo 50-tisíc eur a všetko bude zdokladované,“ povedala pre denník Plus Jeden Deň Martina Šimkovičová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Áno, je to naozaj pravda, na ministerstve kultúry sme sa rozhodli pre ambiciózny projekt hudobnej úpravy štátnej hymny...

Posted by Martina Šimkovičová on Wednesday, October 23, 2024
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM