Zo Slovenska

KOĽKO bude stáť nájom v štátnom byte? Holý predstavil cenovú MAPU Slovenska

Výška prenájmu štátneho bytu by sa mala líšiť podľa regiónov. Výpočet by mohol vychádzať okrem iného aj z priemernej mzdy v jednotlivých krajoch.

Ilustračný obrázok k článku KOĽKO bude stáť nájom v štátnom byte? Holý predstavil cenovú MAPU Slovenska
6
Galéria
Zdroj: Facebook.com/Sme rodina , TASR/Jakub Kotian

Pri štátom regulovanom nájomnom bývaní je najväčší záujem o trojizbové byty, pričom na východe Slovenska ľudia viac preferujú aj štvorizbové byty.

Vyplýva to z prieskumu medzi pracovníkmi rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorého výsledky v pondelok predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Záujem o pripravované štátom regulované bývanie je rovnomerný v celej krajine.

Kde je najväčší záujem?

„Na východnom Slovensku je možno rovnaký, alebo v podiele ešte väčší záujem o nájomné bývanie ako to, čo sme predpokladali, že na západnom Slovensku alebo v Bratislave to bude prirodzené,“ povedal Krajniak.

V internom prieskume rezort oslovil 45-tisíc ľudí a vrátilo sa mu 3 044 odpovedí. Zaujímavá je pre investorov podľa Krajniaka informácia, podľa ktorej nájomcovia preferujú byty vzdialené do 30 minút od ich zamestnania.

Prečítajte si tiež

Výška nájmu

Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) predstavil návrh vzorca, podľa ktorého by sa mali rátať ceny regulovaného nájomného podľa jednotlivých regiónov. Ten vychádza okrem iného aj z priemernej mzdy v jednotlivých krajoch, a tak by podľa modelového príkladu nájomca v Bratislave mal zaplatiť za trojizbový byt vrátane poplatkov a energií mesačne 658 eur, zatiaľ čo v Banskobystrickom kraji už len 440 eur a v Prešovskom 391 eur.

„Nájomné bývanie je zaujímavé, keď rozdiel oproti hypotéke je od 100 do 300 eur,“ povedal Holý. Uvedené sumy sú podľa neho maximálne a investori budú pravdepodobne ponúkať ceny ešte o niečo nižšie.

Krajniak priblížil, že nájomné byty nebudú určené iba pre zamestnancov rezortu alebo štátnych zamestnancov, ale pre všetkých záujemcov. Profesie vo verejnom záujme by mali byť zastúpené v každom projekte iba určitým percentom.

Finančné skupiny

Záujem o účasť na projekte nájomných bytov na Slovensku prejavili štyri finančné skupiny. Ide o fínsky stavebný koncern YIT, Vienna Insurance Group, švédsku skupinu Heimstaden a firmu bwsg.

Dohromady by tieto skupiny mohli alokovať do projektu šesť miliárd eur, ktoré by pokrývali zhruba 40-tisíc nájomných bytov.

Akým tempom budú byty v ponuke pribúdať, zatiaľ nie je jasné. Podľa predsedu Národnej rady (NR) SR a predsedu Sme rodina Borisa Kollára vstúpia investori do už realizovaných projektov, budú stavať vlastné byty, ale aj nakupovať už hotové byty od developerov. Kollár očakáva, že projekt prinesie od 20-tisíc do 40-tisíc pracovných miest.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Štátne nájomné bývanie - Cenová mapa Slovenska
6
Galéria

NÁJOMNÉ BÝVANIE: AKÉ, KDE A ZA KOĽKO? 👉 To, čo sme vám sľúbili pred dvomi rokmi je dnes realitou. Naša pomoc rodinám...

Posted by Sme rodina on Monday, August 15, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM