Magazín

Kam patria krabice od mlieka či džúsov? Naučte sa s nami správne recyklovať!

Vedeli ste, že z vyzbieraných nápojových kartónov sa recykláciou vyrábajú rôzne papierové materiály ako utierky a servítky?

Ilustračný obrázok k článku Kam patria krabice od mlieka či džúsov? Naučte sa s nami správne recyklovať!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Nápojové kartóny, ktoré zvykne verejnosť označovať názvom tetrapaky, sú zdrojom mimoriadne cenných surovín. „Preto sa oplatí ich správne triediť,“ povedal Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack s tým, že systém ich triedenia nie je na Slovensku jednotný.

Najčastejšie sa tieto druhy obalov z viacvrstvových kombinovaných materiálov na báze lepenky využívajú na balenie džúsov, ovocných štiav a mlieka.

Do zmesového kontajnera nepatria!

„Obsahujú v priemere 70 až 80 percent veľmi kvalitného papiera a podľa konkrétneho druhu nápojového kartónu aj ďalšie vrstvy tvorené plastom alebo kovom (hliníkom), prípadne aj oboma naraz, ako je to v prípade najznámejšieho nápojového kartónu – tetrapaku,“ vysvetlil Brinzík.

Na takýchto obaloch sa nachádza recyklačný symbol v podobe trojuholníka s označením C/PAP a číslicami 81 – 86.

„Základnou zásadou správneho triedenia je, aby takýto obal neskončil ani v prírode, ani v zmesovom kontajneri. O tom, že odpady nepatria do prírody, sa všeobecne vie, napriek tomu tam popri PET fľašiach a kovových plechovkách často končia aj nápojové kartóny. V prípade ich odhodenia do zmesového kontajnera ich na drvivej väčšine územia Slovenska čaká smutný osud na niektorej zo skládok odpadov,“ skonštatoval Brinzík.

Viac o téme recyklácie sa dočítate tu:

Ako správne triediť?

Triedenie nápojových kartónov na Slovensku nie je jednotné, preto radí dávať si pozor. „Tam, kde ich vyhadzujeme do triedeného zberu, odporúčam prečítať si pokyny zberovej spoločnosti na nálepkách na kontajneroch alebo na webovej stránke miestnej samosprávy, kde musí byť systém triedenia vysvetlený,“ pripomenul.

Priblížil, že nápojovým kartónom prislúcha oranžová farba, niekde sa triedia do kontajnerov oranžovej farby, veľmi často sa však triedia spoločne s kovmi do kontajnerov červenej farby a čoraz častejšie sa triedia v kontajneroch žltých, spoločne s plastmi a kovovými obalmi.

„Veľmi dôležité pri správnom triedení je obsah nápojového kartónu dôkladne spotrebovať, a najmä v prípade hustejšieho obsahu (napríklad pretlak) zľahka vypláchnuť a následne postláčať. Takto minimalizujeme riziko, že sa tento obal znehodnotí na svojej ceste k recyklátorovi,“ doplnil Brinzík.

Z odpadu úžitok

Z vyzbieraných nápojových kartónov sa recykláciou vyrábajú rôzne papierové materiály ako utierky a servítky. Podľa konkrétnej technológie sa ďalej spracúva aj plast polyetylén, napríklad na výrobu syntetického oleja, a do recyklácie putuje aj cenný kov hliník pri tých druhoch, ktoré ho v niektorej z vrstiev obsahujú.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM