Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Ikea dala Rusku stopku, vyvolala tým OŠIAĽ: Ľudia zbesilo vykupujú predajne, VIDEO

Nábytkárska spoločnosť oznámila, že pozastaví svoje aktivity v Rusku a Bielorusku. Rusi vzali vzápätí predajne Ikea útokom.

Ilustračný obrázok k článku Ikea dala Rusku stopku, vyvolala tým OŠIAĽ: Ľudia zbesilo vykupujú predajne, VIDEO
3
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Švédsky nábytkársky gigant Ikea vo štvrtok oznámil, že v reakcii na vojnu na Ukrajine pozastaví svoje aktivity v Rusku a Bielorusku. Zasiahne to takmer 15 000 zamestnan­cov, 17 obchodov a tri výrobné závody.

Panické nákupy

„Vojna už mala obrovský vplyv na ľudí. Výsledkom je aj vážne narušenie dodávateľského reťazca a obchodných podmienok. Zo všetkých týchto dôvodov sa Ikea rozhodla dočasne pozastaviť operácie v Rusku,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení pre AFP.

Ako ukazujú zábery z predajní Ikea, Rusi na avizované reštrikcie zareagovali zbesilým nakupovaním. Pred pobočkou v Petrohrade sa vo štvrtok (3. 3.) tvorili dlhánske rady. Nákupnú horúčku zachytáva tiež video z Moskvy, na ktorom ľudia v panike vykupujú, čo im príde pod ruku.

Firmy reagujú

Ikea nie je zďaleka jediná. Odmietavé reakcie na Ruskú inváziu vyjadrilo viacero veľkých a známych spoločností.

Rusi si napríklad vo svojej krajine už nenakúpia produkty od Apple, YouTube zablokoval kanály ruských provládnych médií a k vlne odporu sa pridali aj známe americké filmové štúdiá, ktoré v Rusku zrušili premiéry očakávaných filmov.

Ďalšími firmami, ktoré nejakým spôsobom obmedzili svoje produkty či služby, sú Meta, Twitter, Netflix, Google či Shell.

Viac o dôsledkoch konfliktu na Ukrajine

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM