han Rôzne

Firmy, ktoré mali kvôli pandémii zatvorené, sa DOČKALI: Aká POMOC sa im ujde od vlády?

Prevádzky, ktoré boli ku koncu novembra zatvorené pre pandemické opatrenia, budú môcť za december požiadať v prípade poklesu tržieb o viac ako 40 % o štátnu pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Firmy, ktoré mali kvôli pandémii zatvorené, sa DOČKALI: Aká POMOC sa im ujde od vlády?
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Vláda tak vrátila do podpory podnikov opatrenie 3B z takzvanej prvej pomoci. V nedeľu o tom na spoločnom brífingu informoval premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Sú tu stále prevádzky, ktoré sú postihnuté lockdownom a my na nich myslíme,“ povedal Heger. „Za december pre nich otvárame schému 3B, takzvanú Prvá pomoc plus,“ dodal premiér.

Minister práce Milan Krajniak spresnil, že na získanie podpory musia prevádzky splniť podmienku poklesu tržieb o 40 a viac percent. Nárok na štátnu podporu budú mať prevádzky, ktoré boli k 1. decembru zatvorené z dôvodu sprísnenia protipandemických opatrení a ide pritom o spoločnosti do 50 zamestnancov.

Koľko dostanú?

S poklesom obratu od 40 do 60 % dostane firma či živnostník 450 eur na jedného zamestnanca, prevádzky s poklesom obratu od 60 do 80 % budú mať nárok na 630 eur na každého zamestnanca a v prípade poklesu obratu nad 80 % dostane zamestnávateľ 810 eur na zamestnanca.

Malé podniky potrebujú podľa Krajniaka podporu najviac, pretože väčšie firmy si dokážu upraviť dochádzku zamestnancov tak, aby mohli čerpať štátnu pomoc podľa schémy 3A. Pri čerpaní pomoci 3B môžu byť zamestnanci v práci. „Takže ak majú reštaurácie okienkový predaj, tak pokles tržieb je stanovený takým spôsobom, že by to nemalo brániť súčasne čerpať pomoc,“ dodal Krajniak.

Ministri vysvetlili nedeľňajší termín oznámenia tohto rozhodnutia potrebou urýchlene informovať podnikateľov. Tí si však o pomoc za december budú môcť požiadať až v januári na základe reálneho poklesu tržieb.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM