Politika

Dzurinda vystúpil na sneme polpercentnej strany: Prezradil DETAILY o svojom novom projekte

Sobotného snemu strany Spolu v Senci sa zúčastnil aj bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Podľa neho má strana v jeho projekte svoje miesto.

Ilustračný obrázok k článku Dzurinda vystúpil na sneme polpercentnej strany: Prezradil DETAILY o svojom novom projekte
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovensku chýba politická formácia typu Európskej ľudovej strany (EPP). Ak sa spoja stredopravé liberálno-konzervatívne či konzervatívno-liberálne strany, môže to byť báza, na ktorej sa dá vybudovať silná politická alternatíva pre nadchádzajúce parlamentné voľby. Na tlačovej konferencii na sneme strany Spolu to uviedol expremiér Mikuláš Dzurinda.

Personálne otázky nerieši

Politika EPP je založená na hodnotách kresťanskej liberálnej demokracie a umierneného konzervativizmu. To môže Slovensku podľa Dzurindu významne pomôcť. Ide mu o založenie perspektívnejšieho projektu, nie o projekt na jedny voľby. „Z istej časti predčasné voľby neovplyvňujú môj projekt, ale do istej časti ho ovplyvniť môžu,“ poznamenal.

Dzurinda tvrdí, že pri procese tvorenia projektu nehrajú jeho osobné motívy žiadnu rolu. Personálne otázky tiež zatiaľ nerieši.

Bez Nicholsonovej

Na to, či budú súčasťou projektu strany ako Za ľudí či KDH, odpovedať nevedel. Nemá však záujem rozkladať strany. „Niet pochýb o tom, že profilovo, ideovo a hodnotovo tam istý prienik byť môže, ale všetko má svoj čas,“ skonštatoval s tým, že to je aj dôvod, prečo nechce hovoriť o projekte ako celku, lebo je tam ešte veľa otáznikov.

Dzurinda zároveň povedal, že europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová nie je súčasťou jeho projektu. Priblížil, že postupne na návrhy členov a spoločný konsenzus prichádzajú do projektu ďalší ľudia. „Ďuriš Nicholsonová záujem neprejavila a nikto z mojich priateľov ju nenavrhol,“ tvrdí.

Prečítajte si tiež

Strana Spolu má v projekte bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu svoje miesto. Predseda strany Miroslav Kollár je o projekte veľmi dobre informovaný. Dzurinda to uviedol v príhovore na sobotnom sneme strany Spolu v Senci. „Polpercentná strana“ podľa neho nie je bezvýznamná.

Majú miesto v projekte

„Myslím si, že jedna vec je istá už dnes. Strana Spolu má v tomto projekte svoje miesto a môže zohrať nesmierne významnú úlohu v úsilí zbaviť občanov Slovenska úzkosti z toho, že sme odkázaní či odsúdení na budúcu vládu, ktorú bude tvoriť Smer A, Smer B, hnedí či populisti,“ povedal Dzurinda.

V príhovore potvrdil, že sa už dva roky stretáva s mladými ľuďmi, ktorí sa chcú venovať reformnej politike. Vytvárajú projekt a myslí si, že sú na dobrej ceste. Keď bude hotový, predstaví ho širokej verejnosti.

Zmysluplná alternatíva

„Je potrebné sa pokúsiť vytvoriť zmysluplnú politickú alternatívu pre Slovensko tak, aby mohlo vzniknúť reformné, zodpovedné a proeurópske politické zoskupenie, ktoré sa problémom krajiny prestane vyhýbať, ale práve naopak, tieto skutočné problémy začne riešiť,“ skonštatoval expremiér.

To, čo sa na Slovensku odohráva v posledných dňoch, expremiérovi pripomína 90. roky za vlády Vladimíra Mečiara. Na Slovensku sa podľa Dzurindu rozhoduje o tom, či tu bude vládnuť kompetentnosť, zodpovednosť, profesionalita, odbornosť. Taktiež či krajina bude schopná dosiahnuť a držať sa „troch veľkých O“ – odvaha, obeť a odolnosť. „Toto rozhodlo v 90. rokoch. To nám umožnilo vymaniť sa z čiernej diery, integrovať sa s vyspelým svetom a dnes ide o to, aby sme sa z vyspelého sveta svojou hlúposťou, zbabelosťou a slabosťou sami nenechali vytlačiť,“ poznamenal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Snem strany Spolu
17
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM