TOS Cestovanie

Dovolenkárom má čo ponúknuť. Prečo sa do TEJTO krajiny v Európe aj tak skoro nikomu nechce?!

Najmenej navštevovaná krajina v Európe má skutočne čo ponúknuť a to v každom ročnom období. A predsa len málokto ju navštívi.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenkárom má čo ponúknuť. Prečo sa do TEJTO krajiny v Európe aj tak skoro nikomu nechce?!
7
Galéria

Najmenej navštevovaná krajina v Európe má čo ponúknuť. V zime možnosti na lyžovanie či snoubording a v lete je ideálna na únik od pekelných horúčav.

Reč je o malom kniežatstve, ktoré leží ako vnútrozemský štát medzi Rakúskom a Švajčiarskom, o Lichtenštajnsku.

Podľa údajov Svetovej organizácie ces­tovného ruchu (UN­WTO) do tejto krajiny pricestovalo v roku 2022 len 101 000 ľudí. Lichtenštajnsko je tak najmenej navštevovanou krajinou v Európe. Kde je problém?

Nie je to len o rozlohe

Podľa magazínu o cestovaní Travelbook je dôvodov viacero. Samozrejme, v prvom rade treba brať do úvahy fakt, že ide o malú krajinu s rozlohou 160,5 kilometrov štvorcových. Sú však aj menšie krajiny, ktoré majú turistov oveľa viac.

Pre porovnanie, napríklad také  San Maríno je s rozlohou 61,2 kilometrov štvorcových výrazne menšie ako Lichtenštajnsko, napriek tomu ho v roku 2019 navštívilo 111 000 návštev­níkov. Údaje za rok 2022 ešte nie sú pre San Maríno k dispozícii.

Ďalšie dôvody

Dôvody tak treba hľadať aj inde. Ďalším vysvetlením je, že cestovný ruch tam má v porovnaní s inými hospodárskymi odvetviami menší význam. Podľa údajov lichten­štajnskej štátnej správy v roku 2019 bolo v celej krajine evidovaných len 33 hotelov, 63 dovolenkových apartmánov, dva kempingy a jedna mládežnícka ubytovňa. 

A ďalším možným dôvodom, prečo do Lichtenštajnska nechodí veľa návštevníkov, je aj to, že krajina nemá vlastné letisko. Najbližšie letiská sú Zürich či Friedrichshafen.

Vlakom sa tam síce dá cestovať, ale Lichtenštajnsko nemá vlastnú železničnú spoločnosť a má len tri zastávky na trase z Feldkirchu (Rakúsko) do Buchsu (Švajčiarsko). Prevádzku tak riadia Rakúske spolkové železnice (ÖBB). Jednoducho povedané, dostať sa tam je trochu zložitejšie…

Najmenej navštevovaná krajina v Európe má čo ponúknuť
7
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM