ELA Magazín Lifestyle

Ďalšia slovenská špecialita sa dostala do TOP rebríčka: Predbehla známe francúzske palacinky

Slovenské pokrmy sa už niekoľkokrát umiestnili v TOP rebríčkoch tých najlepších jedál z Európy či zo sveta. A na zoznam úspechu sme si pripísali ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia slovenská špecialita sa dostala do TOP rebríčka: Predbehla známe francúzske palacinky
Zdroj: pixabay.com

Kulinársky blog Taste Atlas zverejnil najnovší rebríček, ktorý poteší všetkých Slovákov. Gastro odborníkov sme si v tých predchádzajúcich už získali zemiakovými plackami, skalickým trdelníkom či nakladaným bielym syrom.

Teraz odborníci vybrali „TOP 85 Pancakes in the world.“ Medzi najlepšími palacinkovými jedlami si skvelé miesto našla aj pochúťka slovenských starých mám.

Dezert z Rakúska

Na druhom mieste skončili naši susedia Rakúšania. Zabodovali s ich obľúbeným dezertom Kaiserschmarrn tzv. „cisárskym zákuskom“.

„Možno ho opísať ako nadýchanú, jemne skaramelizovanú, miešanú palacinku. Legenda hovorí, že kaiserschmarrn bol obľúbeným dezertom cisára Františka Jozefa I., po ktorom bol pomenovaný," uviedol portál.

Na treťom mieste je ďaleký východ, konkrétne čínsky Jianbing. Ide o obľúbené raňajkové čínske jedlo, ktoré sa na uliciach predáva skoro ráno.

„Jianbing, alebo vyprážaná palacinka, je tenká a pikantná palacinka podobná európskej palacinke, ktorá sa vyrába tak, že sa cesto naleje na horúcu liatinovú dosku pomocou drevenej lopatky,“ píše sa k tomuto jedlu v rebríčku.

Slovenské lokše

Jedlo našich starých mám sa umiestnilo na skvelom 15. mieste spomedzi svetových „palacinkových“ jedál sveta.

„Tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičným slovenským pokrmom, ktorý sa zvyčajne podáva počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a nasucho sa pečie do chrumkava a zlatista,“ píše o lokšiach renomovaný Taste Atlas.

Slovenská pochúťka získala v hodnotení 4,4 hviezdičky a podľa ich hodnotenia tie najlepšie lokše nájdeme v Slovenskom Grobe v reštaurácii Gurmánsky Grob. Hneď na druhom mieste s najlepšími lokšami sa umiestnil bratislavský Klepáč.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM