Chcete mať svaly ako Pepek námorník? Tak ŠUP na tento recept od Gigi!
Čo vás ako prvé napadne, keď sa povie špenát? Nás Pepek námorník z obľúbenej animovanej rozprávky, ktorý mal po dávke špenátu odrazu veľké svaly.
Na špenát si „posvietila“ naša blogerka Gigi, ktorá sa na našej stránke venuje receptom, z ktorých sa zbiehajú slinky. Aktuálne prichystala špenátovú „bombu“.
Naozaj obsahuje toľko železa?
„Aj vám v detstve dookola opakovali, že špenát obsahuje veľa železa, a preto ho treba jesť?“ pýta sa Gigi alias Stanka Šišková. Pripomína, že ho netreba jesť len kvôli železu, ale tiež kvôli tomu, že je výborným zdrojom ďalších vitamínov.
- vitamín A (pre zdravé vlasy, nechty a pokožku)
- vitamín C, B2 a kyselina listová (zdravé srdce a cievy)
- vitamín K (dôležitý pre zdravie kostí)
- horčík
- draslík (znižuje cholesterol)
Takto ho dostanete „do detí“
Mnoho ľudí a hlavne detí, však špenát nemá v obľube. Lenže, ak ho správne naservírujete alebo zakamuflujete do jedla, verte, špenát do nich dostanete! Skúste to s týmito špenátovými haluškami, ktoré som nevymyslela, len som nahradila niektoré ingrediencie za zdravšie.
Recept na špenátové halušky so smotanou a slaninkou
Potrebujeme toto:
- 1× balenie čerstvého špenátu (ak chcete, aj mrazený špenát)
- 300g hladkej špaldovej múky
- 2× vajce
- 1/2× CL himalájskej soli (soli)
- voda
Postup:
Čerstvý špenát si rozmixujeme na kašu. V miske si zmiešame múku, soľ, vajíčka a špenátovú kašu. Ak sa vám to zdá suché, tak pridajte vodu. Malo by vám vzniknúť také polohusté zelené cesto. Dáme zovrieť vodu a na haluškovači spravíme halušky.
Varíme dovtedy, kým halušky nebudú plávať na povrchu vody v hrnci. Scedíme ich a podávame podľa chuti. Nám chutia najviac s kyslou smotanou a slaninkou.
Tip pre vegetariánov:
Odporúčam tempeh (sójový výrobok) namočiť do sójovej omáčky, nakrájať na malé kúsky a opiecť na kvapke oleja. Chuťou pripomína slaninku.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.