Správy Zo zahraničia

Česko prvýkrát označí Rusko a Čínu za bezpečnostnú hrozbu

Česká republika po prvý raz vo svojich strategických dokumentoch označí Rusko a Čínu za bezpečnostnú hrozbu.

Ilustračný obrázok k článku Česko prvýkrát označí Rusko a Čínu za bezpečnostnú hrozbu
Zdroj: TASR/AP

Doteraz sa v nich objavovali všeobecné formulácie ako „niektoré štáty“. Serveru iROZHLAS.cz to povedal vrchný riaditeľ sekcie obrannej politiky a stratégie českého ministerstva obrany Ján Jireš.

Rusko a Čína ako hrozba

Aktuálne platné verzie dvoch hlavných dokumentov českej bezpečnostnej a obrannej politiky sú pre ruskú inváziu na Ukrajinu zastarané: Bezpečnostná stratégia pochádza z roku 2015 a Obranná stratégia z roku 2017, napísal v sobotu portál Českého rozhlasu iROZHLAS.

„Oba dokumenty explicitne uvedú pôvodcu najväčších hrozieb. Okrem terorizmu tam budú Rusko a Čína,“ uviedol Jireš, ktorý má za rezort obrany tvorbu dokumentov na starosti.

V dokumentoch sa hovorí nekonkrétne o „niektorých štátoch, ktoré sa usilujú o revíziu existujúceho medzinárodného usporiadania“, respektíve o Ruskej federácii, ktorá „na východe Európy otvorene realizuje svoje mocenské ambície, a to aj za použitia vojenskej sily“.

Ako píše iROZHLAS, nejde ale o priame označenie Ruska ako bezpečnostnej hrozby pre Česko.

Nič prekvapujúce

„V českom prostredí to (konkrétne pomenovanie) posun je,“ uviedol Jireš. Na druhej strane nejde podľa neho o nič prekvapujúce, pretože nová strategická koncepcia NATO je explicitná vo veci pôvodcu hlavných bezpečnostných hrozieb.

„Česko ako členský štát ju už v júni odsúhlasilo. Teraz to iba preklopíme do národných strategických dokumentov v oblasti obrany a bezpečnosti,“ dodal pre iROZHLAS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM