Rastislav Búgel Zo Slovenska

Česi potrebujú na kúpu bytu vyše 13 ročných platov, Dáni len 4,7: AKO je na tom Slovensko?

Kúpa nového bývania je poriadne nákladná záležitosť. Ako sme na tom na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami?

Ilustračný obrázok k článku Česi potrebujú na kúpu bytu vyše 13 ročných platov, Dáni len 4,7: AKO je na tom Slovensko?
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Cena bývania za posledné roky raketovo stúpla. Postupne ceny nehnuteľností v strednej a východnej Európe dobiehajú tie západné.

Ako je na tom Slovensko v dostupnosti bývania? Najnovší Deloitte Property Index odhalil, že už na tom nie sme najhoršie. Predbehla nás totiž susedná krajina.

A čo Slovensko?

Najdostupnejšie ceny nového bývania v Európe sú v Nórsku a Dánsku. V týchto krajinách potrebujú ľudia na kúpu nehnuteľnosti v priemere menej ako päť hrubých ročných miezd. V Nórsku 4,8 a v Dánsku, kde je nové bývanie najdostupnejšie, je to iba 4,7.

„Z najnovších údajov vyplýva, že z 18 skúmaných krajín je najťažšie zaobstarať si vlastné bývanie v Českej republike. Podobne ako v minulom roku, na kúpu štandardného nového bytu v ČR je potrebných 13,3 priemerných hrubých ročných miezd,“ píše Deloitte.

Ako sa píše v správe, Slovensko bolo zosadené z „trónu“. V minulom roku bolo u nás potrebných v priemere 12,7 ročných platov na kúpu nehnuteľnosti.

Hlavné mestá

Keď sa pozrieme iba na dostupnosť bývania v hlavných mestách, najhoršie je na tom Amsterdam, kde na byt s rozlohou 70 metrov štvorcových potrebujú 15,1 priemerných hrubých ročných miezd.

Druhým najdrahším hlavným mestom je Praha (13,5 ročného platu), Atény (13,3 ročného platu) a na štvrtom mieste Bratislava s 12,9 ročného pla­tu.

Naopak, medzi najdostupnejšie hlavné mestá patrí Oslo (7,6 ročného platu) a Rím (6,9 ročného platu).

Cena za m2

Ani v jednom z 69 sledovaných európskych miest cena bytu za m2 neklesla pod 1 000 eur. Najdrahším mestom bol Paríž, kde sa cena za meter štvorcový dostala až na 15-tisíc eur. V Mníchove to je 11-tisíc eur a v Londýne 8-tisíc eur.

Pre porovnanie, v Prahe je to 5 100 eur a v Bratislave takmer 3 900 eur. V Budapešti bola suma za m2 na úrovni 3 260 eur a vo Varšave 3 022 eur.

Najlacnejšia cena za meter štvorcový je v gréckej Patre (1 203 eur) a v srbskom meste Niš (1 373 eur).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM