Barbara Dallosová Správy Rôzne

Bolt zavádza TVRDŠIE PRAVIDLÁ: Kolobežka neodvezie každého a na jazdu po drinku zabudnite

Známy prevádzkovateľ zdieľanej dopravy avizuje hneď niekoľko zmien. Chce tak bojovať proti nezodpovedným užívateľom, ktorí ignorujú pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Bolt zavádza TVRDŠIE PRAVIDLÁ: Kolobežka neodvezie každého a na jazdu po drinku zabudnite
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Zdieľaná doprava spôsobila vo väčších mestách hotový boom. Na elektrické bicykle či kolobežky už narazíte takmer na každom rohu. Stačí mať po ruke aplikáciu a preveziete sa kedykoľvek a kamkoľvek.

Popularita tohto spôsobu dopravy ale priniesla mestám aj problémy. Nezodpovední užívatelia kolobežky ničia, neparkujú ich tam, kde treba, prevážajú sa na nich vo dvojici a, žiaľ, jazdia na nich aj pod vplyvom alkoholu.

Koniec tandemovým jazdám

Spoločnosť Bolt, ktorá prevádzkuje elektrické kolobežky vo viacerých slovenských mestách, avizuje novinky. Tie majú zvýšiť bezpečnosť a klepnúť po prstoch užívateľom, ktorí porušujú pravidlá.

Firma už testuje technológiu, ktorá zabráni takzvanej tandemovej jazde, teda jazde dvoch ľudí na jednej kolobežke. Tento systém už funguje v Berlíne, postupne má byť zavedený všade. Spoločnosť sa pýši tým, že s nápadom prišla ako prvá, preto požiadala aj o patent na Európskom patentovom úrade. Bolt o tom informuje na svojom webe.

„Jazda v tandeme je extrémne nebezpečná. Aj keď je to prísne zakázané, tandemová jazda je častou príčinou nehôd elektrických kolobežiek na celom svete,“ ozrejmuje spoločnosť.

A ako to má fungovať? Technológia umožní samotnej kolobežke detekovať váhové rozdiely. Zariadenie teda bude vedieť, či ho používa jeden alebo viac ľudí.

Jazda pod parou

Pochopiteľne, alkohol a elektrická kolobežka nie sú dobrá kombinácia. Hoci nejde o auto ani motorku, mnohí si neuvedomujú, že kolobežka dokáže ísť rýchlosťou až 25 kilometrov za hodinu a nešťastie sa tak môže prihodiť veľmi ľahko.

Bolt preto v štrnástich európskych mestách zaviedol test kognitívnej reakcie.

Aplikácia žiada jazdca, aby reagoval na rôzne pokyny na obrazovke v čase, keď je pravdepodobné, že dôjde k jazde pod vplyvom. Test zmeria kognitívny reakčný čas ešte predtým, ako umožní používateľovi jazdiť. Keď firma novú technológiu otestuje a vychytá všetky muchy, zavedie ju všade, vrátane Slovenska.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM