Aktualizované ELA Rôzne

Blížia sa výrazné zrážky. Dážď sa bude meniť na snehové vločky, hranica SNEŽENIA bude klesať

Vyzerá to tak, že tohtoročný Mikuláš prinesie so sebou ochladenie a zrážky sa z kvapalných zmenia na snehové.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa výrazné zrážky. Dážď sa bude meniť na snehové vločky, hranica SNEŽENIA bude klesať
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Počasie v Európe je nepriaznivé. Ovplyvňuje ho tlaková níž, ktorá sa presúva z Nemecka smerom nad Pobaltie. Táto tlaková níž v prvom rade prináša výraznejšie zrážky, no súčasne okolo jej okraja začína do našej oblasti od severozápadu prúdiť studený vzduch.

Vplyvom toho sa napríklad v Belgicku, či v Nemecku vyskytuje sneženie a to aj v nižších polohách. Sneženie začína spôsobovať komplikácie a postupne sa sneženie dostane aj do ďalších oblastí, informuje iMeteo.sk.

Vo večerných hodinách už studený vzduch prenikne nad susedné Česko a Rakúsko, kde začne taktiež snežiť a sneženie môže spôsobovať aj problémy na cestách.

Aktualizované 14:53 Meteorológovia pri tejto príležitosti vydali pre 13 okresov (Bytča, Čadca, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplice, Martin, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad) výstrahu prvého stupňa pred snežením.

Zrážky prídu večer

Ochladenie príde v nadchádzajúcich hodinách aj nad naše územie a spolu s tým začne hranica sneženia klesať z vyšších oblastí do nižších.

„Dnes večer sa rozprší na západnom Slovensku a v priebehu noci sa už zrážky postupne dostanú nad celé Slovensko. Pôjde predovšetkým o zrážky kvapalné, ktoré budú pomerne výrazné. Ustávať by mali až zajtra vo večerných hodinách a do tej doby prinesú na naše územie 10 až 20 mm zrážok,“ dodáva iMeteo.

Hranica sneženia bude klesať

Už v noci hranica sneženia na severe poklesne do stredných polôh a k ránu sa hranica sneženia dostane aj do nižších polôh.

V Žilinskom a v Prešovskom kraji sa pomerne rýchlo zníži hranica sneženia z výšky zhruba 1000 m n. m na 200 m n. m.

Mikulášske ráno tak už bude na viacerých miestach severného Slovenska zasnežené. Na zvyšku územia však bude pršať. Počas dňa začnú zrážky ustávať, avšak počítajte s ochladením.

Ochladenie však nebude mať dlhú trvácnosť. Podľa vyhliadok sa zasa okolo 9. decembra oteplí, a to výraznejšie. Vyhliadka na december však naznačuje, že sa teplé dni budú rýchlo striedať so studenými. Počasie tak bude ako na hojdačke.

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM