Aktualizované Krimi

Pri Cigli spadlo malé motorové lietadlo: K pádu došlo počas testovania

Malé motorové lietadlo spadlo vo štvrtok ráno medzi Cigľom a Lehotou pod Vtáčnikom, okres Prievidza.

Ilustračný obrázok k článku Pri Cigli spadlo malé motorové lietadlo: K pádu došlo počas testovania
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Trenčiansky kraj

Polícia po spadnutom lietadle spustila intenzívne pátranie, ktoré už aj úspešne skončilo. Nielenže lietadlo našli, ale jeho pilot nie je v ohrození života, informujú na sociálnej sieti.

Pád počas testovania

Aktualizované 10:50 Pilot motorového lietadla, ktorý vo štvrtok ráno havaroval medzi Cigľom a Lehotou pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, je v stabilizovanom stave a prepustili ho do domácej starostlivosti.

K pádu došlo počas testovania nového typu lietadla WT9 Dynamic. Udalosti vyšetruje Letecký a námorný vyšetrovací útvar Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Pilota previezli po nehode do Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

„Mal iba ľahké zranenia, distorziu krčnej chrbtice. Pacienta sme ošetrili a prepustili ho domácej starostlivosti. Jeho stav je stabilizovaný,“ uviedla námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť bojnickej nemocnice Elena Strapková Boydová.

K nehode došlo počas letových skúšok nového typu lietadla so silnejším motorom. „Pri skúškach je potrebné lietať vyššími rýchlosťami. Pri jednej z nich došlo k chybe, z toho dôvodu pilot nedokázal lietadlo ovládať, musel použiť integrovaný záchranný systém, na ktorom pristál. Pri pristátí došlo k prevráteniu lietadla, počas toho si pilot udrel hlavu,“ opísal riaditeľ spoločnosti Aerospool Ján Hrabovský.

Lietadlo pristálo na padáku

Spoločnosť podľa neho aktivovala záchranné zložky, na miesto nehody priletel vrtuľník, ktorý pilota odviezol na letisko v Prievidzi, skadiaľ ho záchranári previezli na pozorovanie do bojnickej nemocnice.

„Lietadlo pristálo na padáku. Ide o systém, ktorý je veľmi bezpečný a slúži presne na takéto účely. Keď dôjde k tomu, že sa lietadlo stane neovládateľným, padák dokáže lietadlo i posádku priviezť na zem,“ ozrejmil Hrabovský.

Nešlo podľa neho o prvú skúšku, ktorú robila firma vo svojej histórii a išla na limit lietadiel. „V tejto súvislosti máme vypracovaný celý systém, ako zabezpečiť, keď k niečomu dôjde, aby sme vedeli rýchlo pilotovi pomôcť. Na zemi bol pripravený tím, ktorý bol v pohotovosti, keby sa niečo dialo. Ja sám som bol v druhom lietadle, kde som pozoroval, čo sa s lietadlom deje. Videl som tak všetko, čo sa stalo,“ dodal.

Prečítajte si aj:

Pád motorového lietadla pri obci Cigeľ
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM