MI Zo zahraničia

Ako žije masový vrah Breivik? Má luxusnú celu a plán zarobiť 7 miliónov eur

Už je to desať rokov, odkedy nórsky pravicový extrémista postrieľal 77 prevažne detí na ostrove Utoya. Odpykáva si 21 rokov za mrežami a má veľké plány.

Ilustračný obrázok k článku Ako žije masový vrah Breivik? Má luxusnú celu a plán zarobiť 7 miliónov eur
Zdroj: TASR/AP

Jeho odporný zločin otriasol 22. júla 2011 celým svetom. Nielen preto, že Anders Breivik v mene ultra pravicovej ideológie a rasizmu postrieľal v Osle a na ostrove Utoya 77 ľudí.

Verejnosť bola zhrozená o to viac, že si za cieľ svojho besnenia vybral nevinné deti, ktoré boli na ostrove v mládežníckom tábore. Najmladšie malo len 14 rokov. Napriek tomu si dnes tento masový vrah žije celkom pohodlný život v nórskom väzení.

Veľké plány

Nie je ťažké si predstaviť, čo asi dnes robí Anders Breivik vo svojej 3-izbovej cele v nórskej väznici. Nepochybne sleduje v televízii prenos z pietnej spomienky na obete jeho vyčíňania spred desiatich rokov. Televízia na cele pritom zďaleka nie je jediná vymoženosť, ktorú si môže užívať.

„Breivik si vo väzení žije bezstarostný život. V troch izbách má k dispozícii pracovňu, fitko a kuchynku. Môže sledovať televíziu a na počítači môže písať alebo hrať videohry. Nemá však prístup k internetu,“ uvádza portál DailyMail.

Zdroj z blízkosti známeho odsúdenca dodáva, že Breivik sa nikdy nevzdal svojej neofašistickej ideológie a rodinám svojich obetí sa neospravedlnil. Nikdy neoľutoval svoj čin. Práve naopak – chcel by z toho vyťažiť milióny eur a dosiahnuť celosvetovú slávu, o ktorú mu vždy išlo. Aj preto pre neho musí byť príjemné sledovať televíziu, kde je opäť stredobodom pozornosti.

„Zaslal už 20 listov rôznym filmárom, kde ich prosí, aby zvečnili jeho príbeh na striebornom plátne a rozposiela tiež pozvánky na rozhovory s ním priamo v cele,“ dodáva portál.

Keďže má k dispozícii počítač a kopec času, bez problémov už spísal svoju autobiografiu a scenár k filmu o jeho živote. Celé si to ocenil na 7 miliónov eur a teraz už len čaká, či sa jeho sen zrealizuje.

Dôležité aktuality

Ešte sa sťažuje

Portál dodáva, že Breivikova túžba po sláve a peniazoch, ktoré chce vytĺcť zo svojho teroristického zločinu, je urážkou všetkých pozostalých po jeho obetiach. Je nepochybné, že toto všetko bolo od začiatku súčasťou jeho plánu.

„Stále túži inšpirovať ďalších a verí vo fašistickú revolúciu,“ uvádza zdroj z Breivikovej blízkosti pre DailyMail.

Vzhľadom na väzenský luxus, v ktorom si žije, je zarážajúce, že sa ešte sťažuje na podmienky svojej väzby. Prekáža mu, že ho strážci často prehľadávajú a nemá kontakt so žiadnymi inými väzňami. Tvrdí, že je to nehumánny prístup a namieta porušenie svojho práva na súkromie a rodinný život.

V roku 2016 dokonca uspel so svojou žalobou na prvostupňovom nórskom súde. Pri odvolaní však narazil a jeho šance na zmäkčenie väzenských podmienok definitívne pochoval nórsky najvyšší súd a aj Európsky súd pre ľudské práva.

„Nesmieme dopustiť, aby mala posledné slovo nenávisť,“ uviedla počas pietnej spomienky na obete Breivikových zločinov nórska premiérka Erna Solbergová. Odmietla násilie proti ľuďom len preto, že majú iné názory a následne prečítala mená všetkých 77 obetí útokov.

Témy, o ktorých by ste mali vedieť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM