Zo Slovenska

Zmeny v EČV: Blíži sa termín, kedy NEBUDÚ dopravné inšpektoráty prijímať žiadosti

Od budúceho roka budú zavedené celoslovenské evidenčné čísla vozidiel (EČV), na ktorých už nebude skratka okresu.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v EČV: Blíži sa termín, kedy NEBUDÚ dopravné inšpektoráty prijímať žiadosti
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Evidenčné čísla budú od budúceho roku viazané na vozidlo, nie na majiteľa. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Zmeny pri prepise

Novela zákona o cestnej premávke podľa Eliášovej umožní vlastníkovi pri predaji vozidla ponechať si tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo.

„Zruší sa aj dvojkrokový prepis vozidla spočívajúci v tom, že najskôr pôvodný vlastník odhlási vozidlo na svojom dopravnom inšpektoráte a potom ho nový vlastník prihlási na svojom inšpektoráte,“ poznamenala. Dôjde aj k vizuálnej zmene tabuliek s evidenčným číslom.

Nové tabuľky

Rezort sa v týchto dňoch pripravuje na vydávanie nových tzv. celoslovenských tabuliek s evidenčným číslom a ďalšie zmeny v systéme evidovania vozidiel.

„Vyžiadalo si to vykonanie rozsiahlych úprav v systéme evidencie vozidiel, ktorý používajú dopravné inšpektoráty, ako aj v elektronických službách pre verejnosť,“ povedala Eliášová s tým, že posledné prípravy prebehnú v závere roka.

V tejto súvislosti ministerstvo vnútra upozornilo, že 29. decembra a 30. decembra nebudú dopravné inšpektoráty prijímať žiadosti o zapísanie vozidiel do evidencie ani o ďalšie zmeny.

Z rovnakého dôvodu nebudú dostupné elektronické služby evidencie vozidiel. „Klienti, ktorí majú na tento deň vytvorenú online rezerváciu, budú vybavení v neskoršom termíne,“ priblížila hovorkyňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM