Rastislav Búgel Zo Slovenska

ZLÉ správy z obchodov: Po masle už EXTRÉMNE zdražuje ďalšia potravina

Nákup dôležitej potraviny vám poriadne prevetrá peňaženku. Jej cena medziročne stúpla o desiatky percent.

Ilustračný obrázok k článku ZLÉ správy z obchodov: Po masle už EXTRÉMNE zdražuje ďalšia potravina
Zdroj: TASR/AP

Už je to približne rok, čo experti upozorňovali na možný extrémny rast cien olivového oleja. Aktuálne je jasné, že sa ich hrozivé predpovede naplnili. Hlavným dôvodom malo byť veľké sucho a slabá úroda.

"Až 60 % svetovej produkcie sa vypestuje v troch oblastiach, a to Jaén Španielsko, Bari Taliansko a Chania Grécko. Suchá tak výrazne ohrozili produkciu v týchto krajinách, a tak aj svetovú produkciu, ktorá v sezóne 2022/2023 poklesla o 25 %. Cena tak následne reagovala prudkým nárastom,“ povedal pre tvnoviny.sk komoditný analytik Marek Nemky.

Cena extrémne narástla

Maloobchodné ceny na Slovensku zareagovali tento rok. "Podľa Eurostatu ceny olivového oleja na Slovensku v mesiaci august zaznamenali medziročný rast o približne 46 % a oproti roku 2021 sú na dvojnásobku ceny,“ vysvetľuje Nemky.

Tvnoviny.sk upozorňujú, že tento nárast je pri medziročnom porovnaní vidno aj na dátach štatistického úradu. Kým pred rokom sa priemerná cena pollitrového olivového oleja pohybovala na úrovni 5 eur, dnes je to 8 a pol eura.

Vyzerá to tak, že nateraz sa cena zastabilizovala. Jej nárast totiž spôsobil pokles záujmu a tak sa vyrovnala ponuka s dopytom. Podľa Nemkyho súčasné ceny v obchodoch ešte istý čas ostanú na terajšej úrovni.

Zlé správy

Portál však prináša aj zlé správy. Z dlhodobého hľadiska má byť totiž olivový olej ešte drahší. Ako to? Tohtoročná úroda totiž tiež nepatrila medzi tie najlepšie. Navyše, kvôli klimatickým zmenám môžeme očakávať, že obdobie stabilných úrod je minulosťou.

„Uvidíme, ako sa k tomu postavia ostatní farmári, ktorých bude rozhodne lákať vyššia ziskovosť týchto plodín a začnú pestovať práve olivy namiesto iných agrokomodít. To však ešte chvíľu potrvá a bude to nákladné, čo opätovne podporuje hypotézu, že s cenami, ktoré sme tu videli pred rokom 2021, by sme rátať veľmi nemali,“ dodal Nemky.

Drahé maslo

Tento rok začal poklesom ceny masla. V máji však nastal zlom a po niekoľkých mesiacoch sa podľa tvnoviny.sk predáva to najlacnejšie maslo za dva a pol eura. V akcii ho už pod dve eurá nenájdete.

Potvrdili to aj údaje štatistického úradu. Maslo je v medziročnom porovnaní drahšie o vyše 70 centov. Cena toho najdrahšieho prekročila 4 eurá.

Vo svete je slabá ponuka a tak stúpa aj cena na burze. Tá je už blízko historických maxím. Výrobcovia vo svete sa v posledných rokoch viac sústredili na výrobu syra a maslo tak posunuli do úzadia. "Navyše prichádzame postupne do sviatočnej sezóny pečenia, čo znamená, že pekári sa začínajú pripravovať na sezónu a nakupujú maslo,“ uzavrel Nemky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM