Monika Hanigovská Zo Slovenska

Pravá ZIMA sa blíži: Čakajte vietor aj SNEŽENIE, a to dokonca na západe Slovenska!

Nepovedala ešte zima posledné slovo? Zdá sa, že nie. Na naše územie sa vracia chladné počasie. Snežiť by malo aj nižších polohách.

Ilustračný obrázok k článku Pravá ZIMA sa blíži: Čakajte vietor aj SNEŽENIE, a to dokonca na západe Slovenska!
Zdroj: TASR/František Iván

Na veľkej časti Slovenska nevládne typické zimné počasie. „Do konca týždňa nás výraznejšia zmena v doterajšom priebehu počasia nečaká. V piatok bude cez naše územie postupovať studený front, ktorý prinesie zrážky na viaceré miesta nášho územia a sneženie príde len na hory,“ informuje o tom portál imeteo.sk. Kedy príde k výraznej zmene?

Zmenu odštartuje polárny vír

Nad Arktídou dôjde k ďalšiemu rozpadnutiu polárneho víru, ktorý prinesie do Európy prítok studeného vzduchu a sychravé počasie. „Polárny vír môžeme laicky označiť ako vietor vo veľmi vysokých výškach atmosféry. Tento vietor prúdi okolo rozsiahlej oblasti tlakových níži, ktoré sa v zimnom období nachádzajú nad Arktídou. Smer prúdenia je tak od západu, smerom k východu. Rozpad polárneho víru spôsobí, že studený vzduch z Arktídy má voľnú cestu napríklad aj do Európy, čo sa počas nasledujúcich dní aj stane,“ dodáva portál.

Nad našim kontinentom sa sformuje hneď niekoľko tlakových nížin, ktoré budú prinášať do Európy výdatné zrážky a zároveň k nám po okraji tejto rozsiahlej oblasti tlakových níží začne prúdiť studený vzduch.

Kedy prídu kvapalné aj snehové zrážky?

„Od konca tohto týždňa a predovšetkým ten nasledujúci týždeň prinesie na naše územie oblačné až zamračené počasie s častými zrážkami, ktoré budú aj výdatnejšieho charakteru. Ochladí sa a čakajú nás výdatné zrážky, ktoré budú kvapalné aj snehové,“ opisuje imeteo.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav SHMÚ sa pripája tiež. „Najťažšia otázka na zodpovedanie je skupenstvo zrážok. Sneženie je pravdepodobnejšie na horách a na západe Slovenska, pričom čím viac na východ, tým je pravdepodobnejší dážď,“ konštatuje SHMÚ.

Nateraz sa nevie určiť, v ktorých lokalitách bude pršať a kde snežiť. Na Slovensku sa však môžu očakávať veterné a zrážkovo bohaté počasie. V najnižších polohách sa bude striedať dážď so snežením.

Sneženie aj v nižších polohách

„Sneženia sa celkom určite dočkajú horské oblasti, kde napadnú desiatky centimetrov snehu, no spomínané sneženie zasiahne aj nižšie polohy. V pondelok by hranica sneženia mohla ležať už od výšky 300 metrov a v nasledujúcich dňoch bude kolísať a pohybovať sa v intervale 200 až 500 m n.m.,“ opisuje na záver tamojší portál.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM