Zeleným čajom proti rakovine: Štúdia priniesla výsledky, koľko šálok by ste mali vypiť
Liek na rakovinu hľadajú vedci po celom svete. Aké by to bolo prekvapenie, keby sme ho mali po celé tisícročia rovno pod nosom!
Štúdia s viac ako 100-tisíc staršími ľuďmi zistila, že u tých, ktorí vypili najmenej tri šálky zeleného čaju týždenne, bola o 25 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia v priebehu nasledujúcich 7 rokov.
Portál goodnewsnetwork.org upozornil na nový presvedčivý výskum, podľa ktorého môže byť jedna zo zlúčenín zeleného čaju kľúčom v boji s rakovinou.
Zázračný antioxidant
Aktivuje totiž gén nazývaný p53, tiež známy ako „strážca genómu“, ktorý blokuje vývoj nádorov. Pre svoju schopnosť opravovať poškodenie DNA a ničiť rakovinové bunky, je klasifikovaný ako nádorový supresor.
Nová štúdia zverejnená tento mesiac v Nature Communications ukazuje, že antioxidant nájdený v tradičnom čínskom nápoji môže zvýšiť hladinu p53 a zvýšiť jeho účinnosť, tvrdia vedci z Rensselaer Polytechnic Institute v Troy v New Yorku.
Štúdium priamej interakcie medzi p53 a zlúčeninou zeleného čaju, epigalokatechín galátom (EGCG), je nádejou, že by mohol vzniknúť nový liek, ktorý by ho napodobňoval. „Mutácie v p53 sa vyskytujú u viac ako 50 % ľudskej rakoviny,“ uviedol autor článku Chunyu Wang, ktorý ju nazval „pravdepodobne najdôležitejšou bielkovinou v ľudskej rakovine“.
EGCG je prírodný antioxidant, v hojnom množstve sa nachádza práve v zelenom čaji. Na trhu je dostupný aj ako výživový doplnok.
Štúdia na starších Číňanoch
Pri ľudských rakovinách sa bežne vypína, reaktivácia proteínu by mohla v budúcnosti potenciálne poskytnúť účinný spôsob liečenia choroby.
Zistenia tiež vrhajú nové svetlo na výhody zeleného čaju, o ktorom sa preukázalo, že znižuje riziko demencie a infarktu.
Jedna štúdia s viac ako 100-tisíc staršími Číňanmi zistila, že u tých, ktorí vypili najmenej tri šálky zeleného čaju týždenne, bola o 25 percent nižšia pravdepodobnosť úmrtia v priebehu nasledujúcich siedmich rokov.