Monika Obrtalová Rôzne

Zdravý život: Menšie riziko rakoviny hrubého čreva!

Dánski odborníci zistili, že dodržiavanie odporúčaní o zdravom životnom štýle znižuje riziko výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka o 23 percent. Vedecký tím pod vedením doktorky Anne Tjonneland z Dánskej spoločnosti pre výskum rakoviny zozbieral

Na základe informácií o ich životnom štýle a stravovacích návykoch im pripravili zoznam odporúčaní. Držali sa pritom rád Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej nadácie pre výskum rakoviny a stravovacích odporúčaní, ktoré zostavujú spoločne škandinávske krajiny. Zahŕňalo to zákaz fajčenia, každodennú fyzickú aktivitu trvajúcu minimálne tridsať minút, odporúčaný obvod pása menší ako 88 cm pre ženy a 102 cm pre mužov a samozrejme, zdravé stravovanie.

Dobrovoľníci tiež nemali požívať veľa alkoholických nápojov, ženy mohli vypiť za týždeň najviac 7 pohárov a muži 14. Vo výsledkoch štúdie, ktorú uverejnil British Medical Journal, sa ukázalo, že 678 ľuďom diagnostikovali rakovinu hrubého čreva a konečníka. Vedci tiež zisťovali, ako účastníci plnili odporúčania a vypočítali, že ak by všetci dodržali aspoň jeden bod, znížil by sa počet prípadov o 13 percent a ak by dodržiavali všetkých päť, mohlo sa predísť 23 percentám prípadov.

„Naša štúdia ukazuje, že aj mierny rozdiel v životnom štýle môže mať podstatný vplyv na rakovinu hrubého čreva a konečníka,“ vyjadrila sa Tjonneland. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každoročne zomrie na tento druh rakoviny okolo 640-tisíc pacientov. Predošlé štúdie odhalili 14 variácií génov, ktoré zvyšujú riziko choroby 1,5 až dvakrát. Minulý mesiac tiež vedci prišli na to, že jediná odchýlka v genetickom kóde môže viesť k objaveniu sa ochorenia. Experti však upozorňujú na to, že zdravé stravovacie návyky a životný štýl sú oveľa významnejšie faktory.

Zdroj: TASR, diva.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM