Tlačové správy

Závislosť na alkohole dominantne vedie, oproti hazardu až stonásobne

Počas pandemických rokov spotreba alkoholu celosvetovo stúpla, pričom Slovensko so spotrebou 11,1 litra na obyvateľa prevýšilo nielen európsky priemer, ale takmer dvojnásobne aj svetový.

Ilustračný obrázok k článku Závislosť na alkohole dominantne vedie, oproti hazardu až stonásobne
Zdroj: Pexels.com

Podľa správy NCZI bolo počas roka 2021 pre nadmerné užívanie alkoholu ambulantne vyšetrených viac ako 100 000 ľudí.

Čísla závislých na alkohole rastú

„Alkohol je na Slovensku dlhodobo problém, ktorý priamo súvisí so samovraždami, smrteľnými dopravnými nehodami či s rodinnými tragédiami,“ uvádza NCZI. Zo 109 978 ľudí ambulantne ošetrených v súvislosti s nadmerným užívaním alkoholu bol až už 92 108 osôb zistený syndróm závislosti. NCZI sa však venuje aj hospitalizáciám. Na psychiatrických oddeleniach bolo v minulom roku hospitalizovaných 37 482 pacientov s duševnými poruchami a poruchami správania, z toho najväčší podiel hospitalizácií (25,8%) bol zapríčinený práve užívaním alkoholu.

Viac závislých než na papieri

Otázkou je, aký je skutočný podiel závislých Slovákov na alkohole. Čísla, ktoré vyzerajú hrozivo, totiž nemusia byť konečné. Väčšina štatistík vychádza len z údajov o hospitalizáciách pacientov, prípadne o ambulantnej liečbe. „Musíme si však uvedomiť, že tieto správy sú iba špička ľadovca. Väčšina závislých osôb je neliečená a nikdy na liečbu nenastúpila. Takže počty závislých osôb sú oveľa vyššie, než nám hovoria štatistiky. Podľa odhadov je závislosť od alkoholu najčastejším nediagnostikovaným a neliečeným psychickým ochorením,“ uviedla pre denník Pravda Zuzana Krajňáková, psychiatrička a námestníčka pre úsek lekársko–preventívnej starostlivosti v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom na Prednej Hore.

Nízke čísla drogovo závislých

Na rozdiel od alkoholikov, čísla drogovo závislých oproti roku 2020, kedy na Slovensku podstúpilo liečbu pre užívanie drog 2 927 osôb, zostávajú stabilné. V minulom roku bolo takto liečených 2919 osôb, celkový počet liečených v roku 2021 teda zotrval na úrovni prvého pandemického roku 2020 a líšil sa len minimálnou zmenou.

Hazard na chvoste

„V registri vylúčených osôb bolo v marci tohto roku vedených 992 patologických hráčov,“ uvádza čísla závislých na hazardných hrách hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Hlobenová (Lukáčová) a vysvetľuje fungovanie systému, do ktorého sa osoby závislé na hazarde môžu zapísať aj dobrovoľne. „Pri vstupe do kamennej herne sa každý musí preukázať občianskym preukazom a osobám pod 18 rokov alebo osobám vedeným v Registri vylúčených osôb nie je vstup umožnený,“ vysvetľuje Dominika Hlobenová. Register vylúčených osôb je u nás aktívny od roku 2019, okrem neho však dostupnosť hazardu obmedzujú tiež prísne pravidlá, v rámci ktorých sa v niektorých mestách herne nemôžu nachádzať vo vzdialenosti menšej ako 500 metrov od škôl a školských zariadení, zariadení sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovní mládeže.

Regulácia hazardných hier je dostačujúca

„Čo sa týka hazardu, máme na Slovensku už dlhodobo dvojaký meter. Možno by mali poslanci pouvažovať nad zavedením rovnakého pravidla minimálnej vzdialenosti aj pre krčmy a pohostinstvá, kde sa podáva alkohol či zaviesť register vylúčených konzumentov,“ kritizuje Dominika Hlobenová prísne pravidlá, ktoré sa vzťahujú na slovenských prevádzkovateľov kamenných herní. Podľa Asociácie zábavy a hier aj zo štatistiky vyplýva, že je regulácia hazardu na Slovensku viac než dostačujúca.

Odrazový mostík pre ďalšie závislosti

To, že alkohol by mal byť spomedzi závislostí väčším strašiakom, napokon dokazujú nielen čísla, ale aj slová odborníkov. „Môže byť spúšťačom ďalšieho nevhodného konania, ako je užitie drogy či hranie hazardných hier. Okrem toho dráždi tráviaci trakt, spôsobuje zápal, stukovatenie až cirhózu pečene. Najnebezpečnejšie na alkohole je možný vznik závislosti od alkoholu,“ konštatuje pre denník Pravda Zuzana Krajňáková. Nelichotivá štatistika však ukazuje, že ľahko dostupná návyková látka už svoje obete našla.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: AZAH
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM