Aktualizované Zo zahraničia

Zlá správa z Vatikánu: Pápež mal problém s dýchaním, je hospitalizovaný s pľúcnou INFEKCIOU

Vatikán v stredu večer oznámil, že pápež František bude niekoľko dní hospitalizovaný v nemocnici v Ríme a budú mu liečiť pľúcnu infekciu.

Ilustračný obrázok k článku Zlá správa z Vatikánu: Pápež mal problém s dýchaním, je hospitalizovaný s pľúcnou INFEKCIOU
Zdroj: TASR/AP

Oznámil to hovorca Vatikánu Matteo Bruni, informuje TASR podľa správy agentúry AP. František (86) potrebuje niekoľkodňovú liečbu, dodal Vatikán.

Bruni v stredu večer spresnil, že František mal v posledných dňoch problémy s dýchaním a do rímskej nemocnice Gemelli išiel na testy a vyšetrenia.

Covid vylúčili

„Testy ukázali infekciu dýchacieho systému (covid bol vylúčený), ktorá si vyžaduje niekoľko dní odbornej liečby,“ napísal Bruni v oznámení.

Pápeža odviezli do rímskej nemocnice v stredu popoludní a František zrušil svoje audiencie na nasledujúce dva dni, aby mohol absolvovať vopred naplánované testy, uviedol vtedy Vatikán.

Podrobnosti však neposkytol – ani o tom, ako dlho tam František zostane.

Vznikli otázky

Vyvoláva to otázky, či sa František zúčastní na vatikánskych obradoch počas Veľkonočného týždňa, ktorý sa začína v nedeľu.

V stredu počas pravidelnej generálnej audiencie vyzeral byť pomerne v dobrej forme, aj keď pri nastupovaní do „papamobilu“ a pri vystupovaní sa mu na tvári objavili grimasy bolesti.

Účel lekárskych testov najprv nebol známy. Františkovi v mladosti odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest, a preto často rozpráva šeptom.

Používa vozík

Františkovi v nemocnici Gemelli v júli 2021 odstránili 33 centimetrov hrubého čreva a zostal tam desať dní. V interview pre agentúru AP z 24. januára tohto roka František povedal, že divertikulóza (výdutina v črevnej stene) sa „vrátila“.

Pápeža tiež už vyše roka trápia natiahnuté väzy pravého kolena a malá zlomenina, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou.

Operáciu kolena zatiaľ odmieta podstúpiť, pretože počas operácie hrubého čreva v roku 2021 nereagoval dobre na celkovú anestéziu, píše AP.

archívne foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM